söndag 28 december 2014

"Stenträdet" av Stefan Einhorn

Stenträdet
Stefan Einhorn
Blev efter att ha läst "Stenträdet" av Stefan Einhorn ännu mer intresserad av att läsa "Den sjunde dagen" (2003) vilken den här romanen skall vara en helt fristående fortsättning på, samt förstås "Änglarnas svar" (2011) där också en koppling till denna skall finnas.

Handlingen i den här spänningsromanen är ren fiktion och som sådan mycket fantasifull. Men så är det då de där små kornen av verklighet som gör det så där särdeles spännande. Funderade över tidigare böcker av Dan Brown och kände att detta var något i samma stil, men oerhört mycket bättre! Skulle gott och väl ha kunnat strunta i Browns böcker (om de flesta inte redan var lästa) och kan numera konstatera att det absolut finns bättre böcker att läsa av den här typen. Men kanske var Da Vinci-koden och de andra bra som föregångare till något bättre därefter av andra författare? Allting kan ju förstås utvecklas till något bättre (eller tvärtom - tycket är ju väldigt olika, vilket vi säkert alla är väl medvetna om).

Trots att detta är en sorts thriller finns Stefan Einhorns alldeles egna personliga prägel med även i den här fiktiva romanen. På så vis blir det en riktig fullträff och själv ger jag den en allra bästa läsrekommendation. Roligt om den här sortens omväxlande genre kan locka en bredare läsekrets till böckerna av denne författare, föreläsare, professor och läkare. För klokskapen lyser igenom oavsett genre kan jag lova.

Kom att tänka på något jag tidigare läst kring livets träd i samband med Teresa av Avila. (Det måste ha varit en stor bedrift av kvinnor att ta plats inom den kyrkliga offentligheten under medeltiden, för lika lätt som det tycktes att på den tiden bli helgonförklarad verkar det även varit att kvinnorna blev dömda för kätteri och brända på bål som häxor.)
Kollade upp det hela och mycket riktigt nämndes livets träd i samband med att hon på sin tid framhöll att människan genom användandet av egenskaper som ödmjukhet, värdighet och integritet kunde nå en inre kraft/djupare källa. Dessa egenskaper skall alltså finnas beskrivna även i "Livets träd" (från kabbalistisk tradition inom judendomen). Inspirationen från "Zohar", den judiska text där livets träd nämns, menade man att hon fått från sin farfar som konverterat från judendomen. Texten skrevs av mystiker som haft en vision av bl.a sju himmelska nivåer. Spännande i sammanhanget är ju de österländska traditionerna där kroppens sju (chakran) nivåer beskrivs.

"Stenträdet" skall enligt bokens efterord vara en fortsättning av "Den sjunde dagen". Och det var alltså på så vis man fick lust att läsa den boken också...

Läs mer om böckerna av Stefan Einhorn här.

Betyg:
* * * * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).