lördag 10 januari 2015

"Himmelstrand" av John Ajvide Lindqvist

Himmelstrand
John Ajvide Lindqvist
Fyra bilar med fyra husvagnar, tidigare stående på en svensk campingplats, befinner sig plötsligt på en yta som tycks vara en oändlig gräsmatta under en av moln eller nyans obruten blå himmel utan sol. Människorna i husvagnarna vaknar upp i sina husvagnar till en ny verklighet, de konfronteras med en alltmer skrämmande omvärld. Samtidigt konfronteras de med sig själva och med varandra.

Det skrämmande finns även inom människorna, deras tillkortakommanden kommer i dagen, så även deras bakgrundshistorier. Liksom 1800-talsromanens Dr Jekyll and Mr Hyde ger sig människornas Mr Hyde sig tillkänna med sina brutala och primitiva sidor. Egentligen är det väl bara en hund och en katt som alltmer fungerar friktionsfritt och samspelt ibland denna församlade grupp individer. Själv blev jag väldigt förtjust i just dessa utvikningar som handlade om hundens perspektiv i samvaro med katten (som "hund-och-katt-människa" är det kanske inte så himla konstigt - hundar och katter kan bli väldigt goda vänner, inget tu tal om den saken).

Till viss del kan säkert de enskilda berättelserna med människornas tillbakablickar uppfattas som att de stoppar upp, men samtidigt har dessa betydelse för historien i sin helhet.

En sak som hör till min positiva upplevelse av boken var att läsningen flödade fram genom sidorna, vilket var ganska egendomligt, för egentligen var det väldigt mycket jag inte alls gillade med Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist. Det är alltför flummigt, rått, vulgärt och våldsamt.

De mänskliga tragikomiska karaktärerna är karikatyrer, stereotyper, d.v.s något som verkar brukas flitigt och tacksamt av författare till samtida underhållningsromaner. I Himmelstrand tillåts dessa skapade figurer med överdrivna personligheter få släppa lös hela sina register utan censur. Inget lämnas outtalat (inga förtäckta ordalag) till läsarens egen fantasi, allt beskrivs med detaljerad kirurgisk precision och man blir lätt illamående av det grovkornigt smaklösa och vidrigt äckliga utan minsta finess. Det blir väldigt mycket av relationsdrama (psykodrama?) och den som uppskattar skräck i form av groteskt splatter, varvat med absurda märkligheter, finner nog sitt lystmäte. För mig är det just det där outtalade existentiella som finns däremellan, det där speciellt karaktäristiska för den här författarens sätt att skriva som man uppskattar, och som lockar till läsning.

Kan sen inte låta bli att dra paralleller till Stephen Kings Under kupolen, Himmelstrand blir som en karikatyr-försvenskad förvriden variant, men såklart inte på långa vägar lika bra som Kings bok (om man nu tillåts jämföra). I båda böckerna är det just människans förmåga att in i det sista fortsätta hoppas, ibland mot alla odds, som blir så tydligt.

Slutet är liksom övrig handling... konstigt. Men kanske får vi redan i år lite mer förklaring? Denna bok tycks ingå i en planerad trilogi, men kommer de kvarvarande karaktärerna att finnas med eller bara själv "konceptet" med den oförklarliga platsen? De som känner sig nyfikna på det lär alltså få vänta ännu en tid.

Bokens baksidestext har jag tidigare på bloggen citerat här.

Betyg: 2/5

Deltog med denna bok i januari månads spänningsutmaning (Mias bokhörna) och där kan man finna fler spännande boktips.


5 kommentarer:

 1. Kan inte annat än att hålla med dig; inte en av hans höjdare. Lite bitter eftersmak efter sista sidan, ett "jaha" och sen med tillförsikt vidare till nästa bok i högen med julklappsböcker!
  /Sys

  SvaraRadera
 2. Är väldigt nyfiken på denne författare.

  SvaraRadera
 3. Är inte överförtjust i "splatter", men är ändå nyfiken på boken. Omslaget är ju såå fint också! :) //Anna

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst någon bok av honom, har bara läst några noveller. Jag har tänkt läsa något av honom, men det har ännu inte blivit av.

  SvaraRadera
 5. Det låter inte alls bra och den står i min bokhylla hemma, puttar in den lite så den inte syns.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).