tisdag 6 januari 2015

"Jane Eyre" av Charlotte Brontë

Jane Eyre
Charlotte Brontë
"Jane Eyre" av Charlotte Brontë utkom redan 1847 och har bl.a beskrivits som att vara "ett försvar för kvinnans rätt till lika värde".

Visst kan boken för sin tid ha varit kontroversiell och jag tror inte den hade blivit så väl mottagen om inte själva historien i sig som berättas vore så vacker och gripande. Visserligen fanns väl de som trots detta ansåg att det ovanliga var orätt, också vad gäller denna roman på sin tid. Att gå emot konventionen sågs naturligtvis inte med blida ögon av alla. Trångsynthet och att upphöja ett fåtal har alltid varit ett sätt att förenkla. Fortfarande anser ju sen många att allt är guld som glimma, det tilltalar inte alla när någon då genom att skrapa på ytan avslöjar vad som finns därunder.

Kan bara konstatera att jag själv tyckte denna bok vara rent fantastisk och bland det bästa jag någonsin läst, på alla sätt och vis. Ovanlig för sin tid var den alltså säkert och vad man också kan reagera positivt på (även i vår utseendefixerade tid) är att de mest godhjärtade huvudkaraktärerna beskrivs med ett alldagligt utseende. De med ett vackert yttre äger inte alltid ett vackert inre - något förbisett som ofta är sant.

I förordet av författarinnan (Currer Bell är pseudonym för Charlotte Brontë) framgår att boken är dedicerad i andra upplagan 1847 till William M Thackeray, författaren till romanen "Vanity Fair" (Fåfängans marknad) 1847-48. Kanske ännu en klassikerskatt att finna? "Fåfängans marknad" finns inte att få tag på nu för tiden, men kanske går den att finna undanskuffad i bibliotekets skönlitterära del av källarmagasinet?

En kortare (men ganska avslöjande) beskrivning av handlingen i Jane Eyre kan man finna här.

Betyg:
* * * * *

Att boken filmatiserats var okänt för mig, men så är det alltså och filmen från 2011 kan man se på Sjuan lördagen den 10 januari, kl. 20.00.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).