lördag 17 januari 2015

"Liket i biblioteket" av Agatha Christie

Liket i biblioteket
Agatha Christie
Så blev det då dags att glänta på dörren till kriminallitteraturens klassiker igen och fick då syn på "Liket i biblioteket". Detta visade sig vara en av Agatha Christies något kortare böcker, endast 157 sidor lång.

En hel drös karaktärer (ibland förvillande lika varandra och ibland osannolikt giriga) skall man hålla reda på, så med tanke på det mindre antalet sidor blir mordhistorien ganska komprimerad, och väldigt invecklad. Att försöka lösa mordgåtan själv, innan den uppdagas, blev på så vis rätt omöjligt. Något som säkert kan förvirra läsaren ytterligare är växlandet mellan personerna utifrån vilken historien berättas. Den skärpta gamla damen Miss Marple hamnar tyvärr också alltför mycket i skymundan här, hade önskat henne en mer framträdande roll.

Upplevde inte denna som en av Christies bättre böcker, men visst krävs även här, i allra högsta grad, ett erkännande av den hyllade författarinnans skicklighet att få till en så klurig mordgåta och dessutom på så få sidor - krävs sannerligen stor talang för det. Vad som i övrigt uppfattades positivt: Gillade att handlingen utspelade sig i en mindre by, byskvallret går naturligtvis igång då ryktet om mordet blir känt, såklart! Man slipper alla, för själva handlingen ovidkommande, sidohistorier (vilka är så rikligt förekommande i moderna kriminalromaner). Önskas sen en deckare som går fort att läsa, är ju denna såklart med sitt ringa omfång strålande för syftet.

Det är ett mysterium varför det inte är fler samtida deckarförfattare som imiterar denna forna deckardrottning. Många av dagens författare (tänker då främst på svenska deckarförfattare) som skriver mordhistorier verkar nära en hemlig dröm om att hellre skriva relationsromaner, men så blir det deckare istället, kanske för att det är där de grova inkomsterna finns att hämta? Resultatet blir då denna uppsjö av samtida kriminalromaner som ibland mer liknar relationsromaner. För egen del föredrar jag då hellre dessa klassiska deckare, trots att de ofta blir väldigt ålderdomliga p.g.a den tid de skrivs under, vilket för "liket i biblioteket" handlar om början av 1940-talet (första publicering i England 1942).

Betyg:
* * *

Boken finns som e-bok på Bokus. Filmen ingår i Crime Time-serien och då med Julia McKenzie i rollen som Miss Marple.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).