måndag 9 februari 2015

"Chanslös" av Gail Carriger

Chanslös
Gail Carriger

"En roman om vampyrer, varulvar och luftskepp"

Angående slagfärdiga texter på böckers baksidor torde "Chanslös" av Gail Carriger kunna kvala in på en förstaplats; säger inte för mycket, heller inte för litet och motsvarar utmärkt innehållets handling i korthet:

"Alexia Tarabotti, numera Lady Maccon, trivs i sin nya tillvaro som fru till Conall Maccon, Londonvarulvarnas alfa, men hennes idylliska tillvaro störs snart då varulvsregementet återvänder från utlandet och slår ner sina tältpinnar på hennes gräsmatta. Samtidigt sveper en farsot in över London, och den påverkar stadens övernaturliga invånare på ett skrämmande sätt. 
På order av drottningen fattar Alexia sitt parasoll, går ombord på ett luftskepp och ger sig av mot Skottland, ursinniga varulvar och en märklig egyptisk mumie. Men det verkar som om någon helst ser att hon inte når sin destination och Alexia måste inse att det finns situationer som inte ens en kopp te kan rädda!"

Blev överförtjust och positivt överraskad (!), detta var riktigt knaskul på allvar. Ingen tvekan om att det lär bli fler böcker lästa av Gail Carriger - gillade verkligen åtminstone denna bok om Alexia Tarabotti som gift (Lady Maccon) med Londonvarulvarnas alfa Conall Maccon (förblir de ej ett par i seriens #3; "Hemlös" blir jag nog lite besviken).

Innan "Chanslös" (#2) i serien om Alexia, bör man kanske läsa (vilket nu alltså jag inte gjorde) del ett; "Själlös". Del tre känns sen efter tvåan väldigt svår att låta bli, då en rejäl cliffhanger i slutet gör det nästintill omöjligt. Till att börja med markerades en stark fyra i betyg på boktipset och goodreads, men kom på att det delvis då kunde bero på att del ett i serien hoppades över, ändrade därför betyget till en femma, för antagligen är faktiskt boken i sin genre värd det.

Mycket tilltalar mig själv i denna roman (kategoriserad till steampunk-genren) bl.a.: Tiden är 1870-tal och platsen är England (London och Skottland), miljö- och personbeskrivningarna levandegör stämningen; huvudkaraktären Alexia har stark vilja, är rättfram, klartänkt, tar plats, låter sig inte duperas, är inte det minsta fåfäng, drar sig inte för att sticka ut och vara annorlunda; till sist är dialogerna bara helt magnifika, enligt mig.

Tror inte direkt jag är ensam om att sitta och småskratta gott åt de rappa replikerna och humoristiskt beskrivna personerna (naturliga liksom övernaturliga). Vill man ha något lättsamt att läsa är detta i mitt tycke helt rätt val!

Läs gärna även gårdagens smakebit på søndag, där finns en godbit hämtad ur boken.

Förresten! Kom att tänka på ett nytt ord som nämndes i ett matmagasin nyligen; "Brinner" (Breakfast + Dinner), som blivit trendigt "over there". Gail Carrigers "Chanslös" skall tydligen vara en "New York Times Bestseller" och bokens karaktärer har ju "normalt" en udda dygnsrytm. Måhända finns därmed ett igenkänningstecken hos de som i USA nyvaknade förtär brinner på kvällskvisten? :)

Betyg:
* * * * *


2 kommentarer:

  1. Låter ju som en ovanligt udda bok i en, för mig, udda genre. Kanske vore nåt även för mig? Värt att testas verkar det som i alla fall!
    /Sys

    SvaraRadera
  2. Absolut, testa! 1800-tal, smått galen sf/fantasy, humor o spänning - perfekt kombination helt enkelt. ;-)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).