söndag 22 februari 2015

En smakebit på søndag: Lyckliga i alla sina dagar - om pengars och människors värde

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar, hämtade från böcker som för närvarande läses. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Visserligen tar jag mig friheten att välja smakbit ur en bok som lästes ut gångna veckan. Men det var ju en sådan förträfflig liten bok som jag gärna vill rekommendera, därför får det bli så denna gång. Boken det handlar om är "Lyckliga i alla sina dagar - om pengars och människors värde", av Nina Björk.

Tidigare inlägg skrivna på den här bloggen om boken här och här.

Nina Björk menar att hon genom de senaste åren märkt av en beräknande tendens i samhället, kulturen och ekonomin, vi skall läras att inför varje situation i livet ställa frågan: What´s in it for me? (Vad tjänar jag på det här?). Inför olika regeringsalternativ framstår t.ex. de väljare som får mest kvar i plånboken som "vinnare" och de som får minst kvar som "förlorare".

Från att ha varit medborgare har vi blivit varor på arbetsmarknaden och konsumenter på varumarknaden. Som varor skall vi marknadsföra oss, tävla och konkurrera med varandra. En förlorare i en sådan värld är de som besitter de svagas och maktlösas egenskaper; solidaritet, empati, lyhördhet, känslighet, viljan att göra gott för andra utan tanke på egen vinning.

"So what? It´s business".


Smakbitar (kunde inte välja bara en, tyvärr):

"All den kraft som finns i det faktum att människan är en historisk varelse - medveten om att hon har en historia och förmögen att förändra sin framtid - tämjs till ett husdjursliknande tillstånd där den enda godkända förändringsviljan gäller hennes eget privata liv. På den politiska arenan däremot har historien tagit slut och framtiden är bara en förlängning av nuet." 
(Sidan 130)

"Så här är läget: luftföroreningarna ökar, dricksvattnet förorenas, regnskogar förstörs, den biologiska mångfalden minskar, tusentals arter utrotas, jordens resurser utarmas, sopberg och kärnavfall ökar, de kemikaliska tillsatserna i maten ökar liksom gifterna vi lagrar i våra kroppar, grödor genmanipuleras, världen blir varmare och polarisarna smälter. Borde vi inte fråga oss: Vad fan ska vi göra? Borde vi inte förskräckas, inse att någonting är fundamentalt fel i vårt sätt att leva? Borde vi inte ställa oss väldigt öppna för grundläggande systemförändringar?
Borde eller borde inte. Vi ställer inga sådana frågor. För vi vet redan svaret: vi ska vara någonting som kallas för realistiska och som innebär att vi ska göra samma sak som vi har gjort de senaste tvåhundra till trehundra åren. Vi ska skapa arbeten, vi ska skapa efterfrågan, vi ska hålla hjulen snurrande och tillväxten hög och högre och högre igen. Trots att denna realism kräver fler jordklot än ett finns det inget annat sätt." 
(Sidan 112)

Eller?

Hitta andras smakbitar här.23 kommentarer:

 1. Björk har nog en viss poäng, man tänker nog väldigt ofta på sig själv och hur man kan dra fördel av något. Tack för smakebiten och ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 2. Och på arbetsmarknaden/jobbet är man bara en "resurs", precis som vilken dator eller skrivare eller maskin som helst. Otroligt deprimerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det mänskliga i människan går förlorad genom ekonomisk logik känns något väldigt fel. Deprimerande, men vill inte tro att det är omöjligt att förändra...

   Radera
 3. Låter som att författaren lyfter fram en intressant och aktuell fråga!Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
 4. Ser ut til å være en grei bok å lese. Minner meg litt om de bøkene jeg omtaler i mitt innlegg i dag. Kos deg denne søndagen!

  SvaraRadera
 5. Det låter som en intressant och aktuell bok. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 6. Läste den för ett tag sedan och den väckte en del tankar. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 7. Det här låter verkligen som en intressant bok - en som skaver lite - den ska jag kolla upp!
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Intressant! Tack för smakbiten, trevlig söndag!

  SvaraRadera
 9. Jeg liker bøker som gir meg spørsmål og ikke svar. Som denne. Jeg har likt Nina Björk siden jeg leste Under det rosa täcket.
  Håper hun blir hørt, at folk lytter til det hun skriver fortsatt.
  Nyt søndagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar verkligen den förhoppningen att folk uppmärksammar och tänker igenom det hon skriver om.

   Radera
 10. den här boken står i min bokhylla! Nina Björk är skarp! tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Låter som en intressant bok. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbitarna. Det här är en sådan bok som jag ibland känner att jag "borde" läsa men aldrig orkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Endast 181 sidor lång (pocket) - man orkar, lovar. Själv sträckläste jag, kunde inte lägga den ifrån mig. Väldigt modigt att skriva en sådan bok; vass, träffande och viktig för vår tid.

   Radera
 13. Det føltes som viktige smakebiter. Og det får meg til å tenke at det må være en viktig bok! Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 14. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 15. Hm, den här låter väldigt intressant och tankeväckande. Tack för smakbitarna! ;)

  SvaraRadera
 16. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
 17. Skriver upp den här - den låter hemsk men samtidgt nödvändig...

  SvaraRadera
 18. Tack för smakbitar och boktips! :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)