onsdag 25 februari 2015

"Storsjöodjuret" av Jonas Moström

Storsjöodjuret
Jonas Moström
Det är nyårsnatt och tre ungdomar står på en gångbro vid Storsjön i Östersund och där får de syn på en ringlande skugga i vattnet nedanför, eller var det bara en skjuvning i isen? En av dem är övertygad och skapar en skarpare bild med efterkonstruktion om att vad de just sett var självaste storsjöodjuret de fått en glimt av. Det ena ger det andra i det lilla samhället. Max Müller, en tysk affärsman låter uppföra ett "storsjöodjurscenter" med nöjespark, souvenirshop och underbetald arbetskraft. Jippot skall invigas vid storsjöyran.
I spåren av det kommersiella komplexet, som enligt grundaren skall skapa arbetstillfällen och stoppa avfolkningen, står de som fått lämna sina bostäder då dessa jämnades med marken för att ge plats åt centret. Maktlösheten skapar missnöje som blir grogrund för rasism och hatbrott.

Tidsmarkörerna sitter där de ska på ett effektfullt sätt, men som vanligt irriterar man sig på vissa återkommande detaljer som dessa ständiga sms-anden, "mobilen började spela temat ur Gudfadern"..., och så lite googlande då också förstås... tröttsamt och lite tjatigt.

De två huvudpersonerna; pappa(lediga?) kriminalkommissarie Johan och hans vän överläkaren Erik (med ett äktenskap i kris) är så snarlika varandra så man riskerar blanda ihop dem något tidvis. Kan inte låta bli att tänka på det där 10-månaders barnet som föräldrarna egentligen ingen av dem har tid med, p.g.a sina karriärer. Tidstypiskt? Säkert, men inte desto mindre tragiskt.
Gillade för övrigt att Johans farmor, d.v.s en äldre människa, fick ta så stor plats i handlingen, inte alltför vanligt i moderna romaner.

Det här är en bok jag skulle kunna rekommendera att läsa, eftersom det för vår tid så typiska görs synligt på ett bra sätt. Kan faktiskt kunna tänka mig att läsa något mer av den här författaren.

Har tidigare på den här bloggen skrivit om boken här.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)