tisdag 31 mars 2015

"Maze runner - i dödens labyrint" av James DashnerUngdomsbok med en rekommenderad läsålder från 12 år: Maze runner - i dödens labyrint, av James Dashner. Första delen i en trilogi.

Valde den här boken till spänningsutmaningen för mars. Läs därför mer här och en smakbit finner man på denna länk.

Att ge mig på att läsa en ungdomsbok är lite av en utmaning bara i sig det också, framförallt med tanke på att sedan kunna lämna ett enklare skriftligt omdöme efteråt. Försöker ställa om mig genom att se på helhetsupplevelsen från ett yngre perspektiv och finner den här omtalade första delen i en dystopisk ungdomsserie väldigt spännande och bra!

Språket är väl inte det bästa men i och med att det är en ungdomsbok har man självklart överseende med den saken.

En labyrint kan vara en bra förklaringsmodell för då man försöker finna lösning på ett problem; man irrar i samma (tanke-)gångar flera gånger än nödvändigt, väljer andra vägar men hamnar ändå vid samma hinder, man går in i återvändsgränder, når kanske problemets kärna, eller man finner en utväg som skänker problemet sin lösning.

Lite om handlingen: Här får vi följa Thomas som helt plötsligt kommer till medvetande i en hissanordning och enda minnet han har kvar är sitt namn. Då hissen stannar öppnas en lucka och han möter "gläntingarna", en grupp barn- och ungdomar, pojkar i olika åldrar som anpassat sig till ett liv i "Gläntan", en plats i mitten av en gigantisk mystisk gåta, en labyrint. Där i Gläntan får han bland de andra träffa Newt och Alby, som är gruppens ledargestalter. Dagen efter Thomas ankomst anländer även en flicka, en flicka som strax innan hon blir medvetslös nämner att "allt kommer att förändras". Thomas och Teresa upptäcker snart att de har telepatisk kontakt med varandra. Kort efter sin ankomst bestämmer sig Thomas för att bli "löpare", en sådan försöker lösa labyrinten för att gläntingarna skall kunna ta sig ur den. Till saken hör att det i labyrinten huserar fantasifulla monsterskapelser och att väggarna i labyrinten var natt ändrar läge. Utforskningen av labyrintens gångar kan endast ske dagtid, Gläntan försluts då dagen närmar sig sitt slut och öppnas upp igen nästa dags morgon.

Det är spännande rakt igenom boken och man är med och försöker lösa gåtan under tiden berättelsen fortskrider. Allt hänger ihop snyggt och inga historier ovidkommande för handlingens utveckling förekommer. Den som är lättskrämd bör kanske inte läsa boken som kvällslektyr, för ruggigt blir det helt klart tidvis. Att få karaktärerna att framstå så klart med sina skiftande personligheter kan uppfattas som skickligt gjort av författaren, med tanke på att alla gläntingar glömt sitt tidigare förflutna innan de hamnat på platsen Gläntan. Otvivelaktigt finns tydliga paralleller till William Goldings Flugornas herre. Lite synd tycker jag nog allt ändå det var att låta Teresa förbli medvetslös igenom lite mer än halva boken. Man fascineras av själva idén med en labyrint, ungdomarnas situation och hur de hanterar det. Miljön på denna plats beskrivs på ett väldigt inlevelsefullt sätt som bidrar positivt till helhetsupplevelsen.

Sammanfattar slutligen: En riktigt underhållande och bra ungdomsdystopi där den framträdande huvudkaraktären är en yngling med sympatiskt rättvisepatos. En spännande bok från början till slut. Missa inte den!

The Maze Runner är den dystopiska science fiction-drama-thrillerfilmen (puh!) baserad på boken som är från 2009. Filmen hade premiär i Sverige hösten 2014.

Betyg: 4/5

Boken finns bl.a. att köpa på:Fler bloggar om böcker i spänningsutmaningen för mars
och dessa kommer man att finna här.


7 kommentarer:

 1. Jag har börjat läsa en del ungdomsböcker sen jag upptäckte sci-fi och skräck. Sugen på den här.

  SvaraRadera
 2. Detta är en bok som jag verkligen vill läsa!

  SvaraRadera
 3. Har nyligen också läst en ungdomsbok.

  SvaraRadera
 4. Den här är riktigt spännande. Jag skall läsa uppföljaren väldigt snart.

  SvaraRadera
 5. Den här boken gillade jag!

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt omslag också!

  SvaraRadera
 7. Jag hade den stående i bokhyllan

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)