tisdag 14 april 2015

Facination for faction i veckans tematrio


Lyrans Noblesser blev inspirerad och fann idén för denna veckas spännande tematrio:

"Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser och fiktion!"

Två av böckerna i min trio blev av samma författare, men det kan inte hjälpas för båda kan verkligen rekommenderas och de passade så väl in på detta tema:


I skuggan av ett brott, Helena Henschen: Boken vars handling har sin grund i en verklig händelse den 7 mars 1932. Helena Henschens mor, som då var 15 år, förlorade den dagen sin familj. "Von Sydowska morden" förpassades sedermera till svensk kriminalhistoria, ett brott vars skriverier i media fick uppmärksamhet i stil med mordet på Olof Palme eller Anna Lindh. Det sågs som en stor skandal där för allmänheten kända personer var inblandade. För anhöriga efterlevande lades tabu kring brottet, mördaren var ju någon som hade funnits inom familjen. Helena sökte vad som ledde fram till katastrofen och hennes roman låter dikten fortsätta där fakta och dokumentation tar slut. Ett perfekt exempel på en skildring av en verklig händelse och som levandegör tid och människor med hjälp av en del fiktion/efterrekonstruktion. En verkligt spännande bok som var speciell att läsa eftersom den måste ha varit väldigt personligt laddad för författaren att skriva.

Hon älskade, Helena Henschen: Ännu en bok av Helena Henschen, i denna berättar hon om sin farmor Signe Thiel, en borgardotter och överklassflicka född 1885. Hennes far är bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Signe växer upp och revolterar mot sin far, börjar umgås med anarkister och socialister i kampen för ett annat samhälle, engagerar sig i kvinnosaksfrågor, blir ordförande för Fredrika Bremerförbundets Stockholmsavdelning, finns med i kretsen kring Ellen Key och deltar (som judinna) i skapandet av något som blev en svensk motståndsrörelse, judiska flyktingar gömmer hon i sitt hem i Rosenvik på Djurgården. Hennes drivkraft är kärleken som löper som en röd tråd genom hennes liv. Signe fick sex barn, gifter sig och skiljer sig två gånger och därefter inleder hon ett förhållande med en tysk hjärnforskare och psykiater (som redan är gift). Signe dör 1969 och hennes sista önskan uppfylls när man på hennes gravsten låter gravera in: "Hon älskade". Helena levandegör skickligt ett porträtt av sin farmor, författaren har använt sig av dagböcker, brev och anteckningar, efterforskningar och resor. Boken är skriven i romanform och är både intressant och gripande att läsa.

Den andra systern Boleyn, Philippa Gregory: Mary Boleyn är 14 år och då blir hon älskarinna till Henrik VIII i 1500-talets England. Hennes familj finns i bakgrunden och intrigerar på liv och död för ökad status och makt. Henrik VIII delar ut adelstitlar, rikedomar och herresäten till de som favoriseras och de som faller i onåd döms till döden. Kungens intresse för Mary falnar och hennes syster Anne träder in som ersättare. Romanen är naturligtvis baserad på verkligheten, författaren har gjort noggranna efterforskningar kring Marys liv och öde. Mary gestaltas som en viljestark kvinna som överlevde en hänsynslös och nyckfull kung.


Hitta fler boktips i denna veckas tematrio här!


25 kommentarer:

 1. I skuggan av ett brott och Den andra systern Boleyn har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två populära, av många lästa o omtyckta böcker.

   Radera
 2. Helena Henschen, vilket bra val! Jag gillar hennes böcker mycket. Utmärkta exempel på faktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon kunde verkligen konsten, gjorde det på ett mycket bra o skonsamt vis.

   Radera
 3. Hade aldrig tidigare hört talas om von Sydowska morden. Känner att jag måste läsa mer om dem.
  Mary Boleyn överlevde inte Henrik VIII. Hon dog 1543 och kungen dog 1547.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, jag menade nog att hon överlevde såtillvida att hon slapp ifrån hovet utan att bli avrättad. Fortsatte leva ett anonymt liv som gift (trol. i Essex). Blev kanske lite av ett syftningsfel av mig där i texten. :)

   Radera
 4. Helena Henschens böcker gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätta att tycka bra om.

   Radera
 5. Har inte läst någon i din trio. Men jag hade med en annan av Philippa Gregorys böcker. Hon skriver så trevliga historiska romaner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst skriver hon trevligt, en sådan författare som gör historia lättillgängligt för de flesta att intressera sig för. :)

   Radera
 6. Spännande, tre helt okända böcker för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det alltför många böcker som är spännande OCH olästa, det tar liksom aldrig slut. ;)

   Radera
 7. Mer boktips här Philippa Gregory blir jag nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv bara läst två böcker av Gregory, men skulle gärna läsa fler!

   Radera
 8. Fint skrivet om böckerna. Den andra systern Boleyn kom som film för några år sedan. Med Scarlett Johansson och Natalie Portman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst! Upptäckte just det när jag skulle skriva detta inlägg, en extra bonus att bli uppmärksammad på film när man bokbloggar. :)

   Radera
 9. Hon älskade av Henschen ligger i min hög med olästa böcker, jag hoppas att jag snart får tid att läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte dumt att ha den i läshögen! Hon älskade är Henschens andra och sista bok, den tredje påbörjade romanen blev tyvärr aldrig färdig.

   Radera
 10. I skuggan av ett brott är mycket bra. Verkligen synd att hon bara hann skriva två böcker. Den andra systern Boylen är också bra, bättre än de andra böckerna av Gregory som jag har läst.

  SvaraRadera
 11. Den andre systern Boleyn har jag läst, är svag för böcker om tudortiden. Henschen låter riktigt intressant, får kolla upp henne.

  SvaraRadera
 12. Henchens böcker låter intressanta, måste nog kolla upp dem. Tack för tips!

  SvaraRadera
 13. Har inte läst någon av böckerna, tack för tips!

  SvaraRadera
 14. Helena Henschen har jag tänkt läsa något av men det har inte blivit av ännu. Gregorys bok låter också intressant. ;)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)