tisdag 28 april 2015

"Främling. Inkräktare" av Hans Olsson

Främling. Inkräktare
Hans Olsson
Att skriva ett bokomdöme för en novellsamling kan vara svårt, om man verkligen vill göra den rättvisa. Speciellt knepigt blir det i det här fallet, de 13 novellerna skiftade en hel del i kvalité och vad man tyckte om dem var och en för sig, blev så väldigt olika. Kom därför på att det enda rätta, för att kunna sätta ett betyg överhuvudtaget, var att betygsätta alla noveller och sedan ge ett något modifierat medelbetyg för boken i sin helhet. Förutom detta kändes det nödvändigt att bedöma själva upplägget som är ganska speciellt då "huvudnovellen" som startar i början lämnas oavslutad och är därefter återkommande i huvudsakligen två av bokens fortsatta noveller; en i mitten och en i slutet (+ en liten del i ytterligare en novell).

När noveller inte kan fungera självständigt i en samling, utan är uppsplittrade på flera, uppfattas det av mig tyvärr inte som något positivt, det känns bara rörigt och irriterande. Däremot kan det vara intressant omväxlande att det inom en och samma samling samsas olika sorters genre/undergenrer (här blev man smått överraskad att även finna steampunk), samt att de olika berättelsernas handlingar utspelas i både samtid och historisk (om än fantasiskapad) tid. Det blir som ett antal medryckande spännande experiment i kortformat, även för mig som läser. Vad gäller det språkliga måste man få erkänna att den myckna användningen av slangord (?) och fult/grovt/rått/vulgärt språk får mig att rikta taggarna utåt (det stör mig, framförallt då det används alltför flitigt och på fel sätt, i fel sammanhang) även fast man då inser att varningslampan blinkar: "Tantvarning!". ;-)

Trots att nu min egen bedömning är så tvehågsen inför denna bok, hoppas man verkligen det går att inspirera andra att läsa den, för här finns flera skimrande små pärlor (dock lite opolerade ibland). Beskrivningarna i novellerna är målande detaljerade, man får tydliga bilder i huvudet och det gör att berättelserna lever kvar hos mig i vissa fall, bara det höjer det samlade medelbetyget en smula.

Hursomhelst, här följer betyg för de enskilda novellerna i samlingen Främling. Inkräktare av Hans Olsson. Överraskningsmomentet skulle dock störas av att gå in på själva handlingen för respektive berättelse, så det nämns inte här.

I lindormens grepp:
Betyg: * * * * (första delen i uppdelad novell)

Lisas hunddagis:
Betyg: *

En på miljonen:
Betyg: *

Sommargatt:
Betyg: * *

Främling. Inkräktare:
Betyg: * (mittendelen av första och sista novellen)

Pegasushov:
Betyg: * * *

Två små:
Betyg: * *

Skatroulette:
Betyg: * (liten del av den uppsplittrade novellen finns med i handlingen här)

M/S Gertis Silvro:
Betyg: * * * * *

I obeliskernas skugga:
Betyg: * * *

Kvinnan som blev begravd med ansiktet neråt:
Betyg: * * * *

Doktor Pollobus vision:
Betyg: * * *

En torkad ros:
Betyg: * * * * (sista delen av första novellen)


Medelbetyg för novellsamlingen i sin helhet:
* * *

Ett tidigare blogginlägg om boken: En smakebit på søndag1 kommentar:

  1. Jag tror inte jag ska ge mig på den, jag har generellt svårt för noveller.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)