tisdag 28 april 2015

Vår(lik) och blommig tematrio


"Om flickor vore blommor, det vore bra konstigt. Vilket fniss och flams det skulle bli i rabatterna!" 
Ur "Bok" (Tankar) av Tage Danielsson

För veckans tematrio, presenterad av Lyrans Noblesser, är uppgiften att...

..."berätta om tre böcker som på något sätt anspelar på våren med den efterlängtade solen och de kommande blommorna. Var konkreta och berätta om en trädgårdsbok eller långsökta och berätta om en bok med en blomma i titeln. Helt upp till er."

Så här blev det för mig:

Eftersom det nu för mig är så aktuellt (genom nyutgåvorna) att återuppleva Stephen Kings böcker... Årstider (Different Seasons) publicerades första gången 1982 och består av fyra noveller, med denna veckas tema tar man förstås fasta på novellen Vårbedrift. Novellen filmatiserades och den svenska filmtiteln är Nyckeln till frihet. Fenomenale Morgan Freeman hade en av huvudrollerna, gestaltade där "Red" (nominerades till Oscar för bästa manliga huvudroll 1995 för denna roll). I Vårbedrift får man möta Andy, livstidsfången som blivit oskyldigt dömd för dubbelmord. Andy blir vän med Red och i det fördolda skapas planer som skall bli nyckeln till frihet.


Rosor, rosor, rosor...

Ute har nu björkarna stått med "musöron" i över en veckas tid, och pysslar man med att odla rosor förstår man då så här på vårkanten att det är tid att ta fram sekatören. Två rosiga titlar kommer här:


Rosor, kyssar och döden av Maria Lang. Christer Wijk har träffat Gabriella Malmer och paret har till förlovningskalaset bjudit in Puck och Eje till Malmers släktgård Rödbergshyttan. Alla ser dock inte med blida ögon på denna förlovning, ej heller finner man det acceptabelt att Gabriellas lillasyster börjar umgås med "oäktingen" vid Uddens arbetarbostad. Gabriellas farfar (tillika familjens överhuvud) låter meddela att han skall skriva om sitt testamente och stämningen blir allt sämre bland de församlade. Så en natt avlider den gamle disponenten och man upptäcker att någon givit en honom överdos hjärtmedicin. Vem är den skyldige? Maria Langs böcker är för många (liksom för mig) nostalgi.


Svalan, katten, rosen, döden av Håkan Nesser, är den (fristående) nionde delen i Maardam-serien (kriminalromaner). Dessa böcker har ju också förstås filmatiserats och tyckte för egen del om både böcker och filmer. Den f.d. kommissarie Van Veeteren ser sig tvungen att bege sig av från sin trygga tillvaro som antikvariatshandlare för att lösa en mordgåta, där just ledtrådar finns att hämta i antika böcker. Tio delar ingår i serien: Det grovmaskiga nätet (1993), Borkmanns punkt (1994), Återkomsten (1995), Kvinna med födelsemärke (1996), Kommissarien och tystnaden (1997), Münsters fall (1998), Carambole (1999), Ewa Morenos fall (2000), Svalan, katten, rosen, döden (2001), Fallet G (2003).

"Strunt är strunt, och snus är snus,
om än i gyllne dosor,
men rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor -
en vacker vers som blev till grus,
en illusion som brast,
ty rosor i ett sprucket krus
kan vara utav plast." 
Ur "Samlade dikter 1967-1967" (1-15 sept. Trotsåldern) av Tage Danielsson

(Hur var den ursprungliga dikten - av Gustaf Fröding - som inspirerade Tage?: Se tidigare blogginlägg!)


7 kommentarer:

 1. Rosor, kyssar och döden låter som en bok för mig!

  SvaraRadera
 2. Funderade på att ta med Kings novell, men jag tänkte överraska :)

  SvaraRadera
 3. Tror inte att jag läst någon av böckerna men Nessers bok är jag lite osäker på. Det kan hända att jag läst Nessers bok för länge sen..

  SvaraRadera
 4. Det var väl en spännande trio. Har läst den sista, men det var oerhört länge sedan.

  SvaraRadera
 5. Låter som en intressant blandning. För att inte tala om att citat av Tage Danielsson alltid får mig att läsa med extra stort intresse.

  SvaraRadera
 6. Jag har läst halva Årstider, även om jag har båda i begagnat skick där de hade delat upp den i två delar. Men just Vårbedrift har jag läst och älskat :-)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)