lördag 16 maj 2015

"Årstider" av Stephen King

Årstider
Stephen King
"Årstider" av Stehen King kom ut första gången med svensk översättning i böckerna;  "Sommardåd" (1983) och "Vinterverk" (1984). Av dessa två minns jag själv den sista boken -  med novellerna "Höstgärning" och "Vinterverk" - som den bästa av dessa två. Kunde nu konstatera att denna uppfattning kvarstår.

För att ta novellerna (som jag själv egentligen skulle vilja kalla kortromaner) en och en; igenkännande återblick för den som tidigare läst och teaser för den som ännu inte läst/sett film ("Nyckeln till frihet", "Sommardåd" och "Stand by me"):

Vårbedrift (film; "Nyckeln till frihet"): Amerikansk fängelseskildring där Andy Dufresne sitter inne på livstid, oskyldigt dömd för ett dubbelmord. Berättar gör Red, som Andy blivit vän med under fängelsevistelsen. Det är en storartad plan Andy sätter i verket för att nå friheten.

Sommardåd (film; "Sommardåd"): I den längsta av novellerna (över 200 sidor) handlar det om Todd Bowden, en amerikansk 13-åring från en övre medelklassfamilj. I sin iver över intresset som rör allt som har med andra världskrigets koncentrationsläger att göra, kommer han över uppgifter som bekräftar misstankar om att en före detta nazist (under en falsk identitet) bor alldeles i närheten. Han söker upp mannen och tvingar honom berätta. De båda får hållhake på varandra och triggar igång en latent ondska inom dem båda.

Höstgärning (film; "Stand by me"): De tolvåriga pojkarna; Gordie, Chris, Teddy och Vern ger sig iväg på en 5 mil lång vandring längst ett järnvägsspår. Anledningen är att Vern genom att tjuvlyssna på sin äldre bror och hans kompisar fått reda på att de funnit Ray Brower, eller ja, kvarlevorna efter den sedan tre dygn försvunne pojken. Efter att Vern berättat för sina jämnåriga vänner om vad han hört, så ger sig de fyra ut på en strapatsrik färd till fots mot sitt mål att själva få se den döde.

Vinterverk: New York-bon David Adley berättar om hur han kom att bli medlem på en mystisk klubb för äldre herrar. Han blir av sin chef (på advokatfirman där han arbetar) medbjuden dit som gäst. Klubbens butler talar om för David att många skiftande sorters historier berättats genom åren där, de kan vara komiska, tragiska, ironiska och sentimentala, men just den mest välbesökta kvällen torsdagen före jul, skall berättelsen alltid handla om det övernaturliga, och denna kväll lär vara den mest välbesökta kvällen om året. Året då David först bevistat klubben är det Emlyn McCarrons tur att berätta denna historia med övernaturliga inslag. Berättelsen handlar om när Doktor Emlyn McCarron tar emot ensamstående Sandra Stansfield på sin mottagning, hon blir hans nya patient och som gravid en av de första i världen som lär sig använda psykoprofylax. Något som kommer att medföra oanade följder...

Av dessa fyra "noveller" tyckte jag själv allra bäst om den sista. Klubben(?) beskrivs på ett så otroligt inlevelsefullt sätt, nästan som man är där själv och upplever dess mystiska gåtfullhet som tycks ruva på fördolda hemligheter. Kanske är klubben egentligen är något helt annat än vad man tror? Här förmedlas alltså en smått fantastisk känsla av mystik och så Emlyns ruskiga berättelse på det - love it!

En smakebit på søndag hämtades här på bloggen föregående vecka ur "Höstgärning", en novell som visst för författaren ska ha självbiografiska inslag. Barndomsskildringar är verkligen något Stephen King som författare behärskar med stor bravur, och "Höstgärning" är bara en av dessa.

Detta var den sista av de fyra King-böcker i nyutgåva (storpocket) jag skrivit om här på bloggen. En läsupplevelse har det varit, trots att (eller kanske på grund av?) tre av dessa fyra är omläsningar (av böcker som lästes för ca 30 år sedan första gången). Har man inte upptäckt Stephen Kings böcker tidigare tycker jag helt klart man skall försöka ta chansen att göra det nu.

Betyg: 4/5

"Årstider" går att köpa som storpocket i nyutgåva på:
Adlibris
Bokus
Cdon


1 kommentar:

  1. Anonym18 maj

    Visst blir man sugen på omläsning av King-böcker efter att ha läst dina "recensioner"! Jag gillade i alla fall Dolores Claiborne mycket, men det räknas kanske inte- jag hade faktiskt inte läst den innan!
    /Sys

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).