tisdag 26 maj 2015

"Det tredje tecknet" av Yrsa Sigurðardóttir

Det tredje tecknet
Yrsa Sigurðardóttir
Det tredje tecknet är författaren Yrsa Sigurðardóttirs deckardebut och den gavs ut 2005. Huvudperson är advokaten Þóra Guðmundsdóttir (Þ skall enligt uppgift uttalas som engelskt tonlöst th och ð som engelskt tonande th).

Fyra böcker till är sedan denna översatta och utgivna på svenska. Är beredd att ge någon av de senare utkomna en chans, trots att den här nu första deckaren enligt mig inte var mer än ett mycket svalt okej. Misstänker att det är själva handlingen i sig (innefattar ritualmord och droger) som orsakar min aviga inställning. Men är ju heller inte så förtjust i sådana här romaner där det vedervärdiga raddas upp, det ena ohyggligare än det andra. Vad jag efter bara en läst bok av författaren inte kan avgöra, är om det där sista beror på själva handlingens ämne, eller om det hör till någon sorts genomgående stil? Något annat man hade lite svårt att acceptera var alla detaljer som bara ökar vartefter man läser, såg till sist inte skogen för alla träd... kanske det berodde på mitt sviktande intresse för handlingen?

Den där troliga andra chansen kommer att ges p.g.a att det var trevligt att stifta bekantskap med Þóra och Matthew (nu har jag väl inte direkt någon susning om utifall Matthew Reich förekommer i senare böcker förstås), som känns ungefär lika intagande i sin personkemi som Elizabeth Georges Thomas Lynley och Barbara Havers. Sen går det ju heller inte att komma ifrån att Island är ett fascinerande land och att det finns en speciell atmosfär där som lockar.

I Det tredje tecknet är det den tyske ynglingen Harald (universitetsstuderande på Island) som hittas död. Omständigheterna kring hans död är oklara och hans familj i Tyskland önskar att advokat Þóra Guðmundsdóttir skall undersöka fallet. Den som skall upplysa henne vidare skall komma att bli Matthew (som arbetar för Haralds far). Förmögne Harald visar sig ha levt ett minst sagt egendomligt liv tillsammans med en grupp studiekamrater, och vartefter sanningen kommer fram uppenbarar sig fler och fler makabra detaljer kring hans person och förehavanden. Vem sen mördaren är kom inte direkt som någon överraskning, hade det på känn ett bra tag innan det uppenbarade sig. På samma vis förstod man rätt tidigt vad som var upphovet till en tidigare tragedi inom Haralds familj, trots vissa trovärdighetsproblem kring senare konsekvenser.


Betyg:
* *


2 kommentarer:

  1. Det här är en serie som jag inte påbörjat ännu, men jag har denna första del stående i hyllan och även delarna två och fem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skall bli intressant att ta reda på vad man tycker om senare tillkomna deckare av författaren. Är inte beredd att ge upp efter denna första, får kolla upp vad de andra handlar om.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)