lördag 9 maj 2015

Funderingar kring novell vsv roman


En novell skall ju normalt innehålla ungefär 100.000 tecken (upp till 100 sidor) - om det nu inte är ett missförstånd - därutöver kallas det alltså kortroman eller roman, och är på så vis en bok? En novellsamling kallar vi förstås också en bok. Men visst är det klurigt det här, läser just Årstider ("novellsamling") av Stephen King, och där menas att fyra noveller ingår: "Vårbedrift"; ca 115 sidor, "Sommardåd"; ca 224 sidor, "Höstgärning"; ca 181 sidor och "Vinterverk"; ca 74 sidor. En novell på över 200 sidor borde kanske rimligtvis innehålla fler än 100.000 tecken, men här kallas den alltså novell, varför? Jämför detta med en bok på ca 50-100 sidor med kapitelindelning som vi skall kalla för "kortroman", som t.ex Förvandlingen av Franz Kafka (ca 50 sidor). Hmmm. Det finns ett antal klassiker som man kommer att tänka på där. Men t.ex novellen "Sommardåd" (som nämns ovan) är även den uppbyggd som en roman med kapitelindelning, så vad är det då som gör den till en novell och inte en kortroman?

Skrivande fackfolk kan troligen förstå detta, men för mig som läsare känns det lite "flytande" med den där gränsen mellan novell och roman. Egentligen betyder dessa tankegångar precis ingenting, huvudsaken är förstås att det som berättas intresserar oss, textens längd och vad den därefter kallas har förstås mindre betydelse. Men som vanligt kan man inte låta bli att fundera... är himla jobbig på det sättet!2 kommentarer:

  1. Jag har också funderat på detta, men har ingen aning om var gränsen går. Men i Kings fall så kan nog en text på 200 sidor räknas som en novell :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du fullkomligt rätt i! Med tanke på romanernas volym är det nog ganska normalt med så långa noveller. ;-)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).