måndag 4 maj 2015

"Fyra minuter" av Johan Ring

Fyra minuter
Johan Ring
Otäckt spännande var Fyra minuter av Johan Ring (MIX Förlag).

Just det, i föregående inlägg där recensionen gällde en roman av Stephen King, nämndes mina åsikter om att jag för egen del inte vara så förtjust i skräckromaner/-noveller där grotesk stympning och i värsta fall kannibalism förekommer. I ett ännu tidigare publicerat inlägg här på bloggen, angående en roman av John Ajvide Lindqvist, framgick det nog sen ganska tydligt att jag själv inte direkt uppskattade sådant som handlade om vidrigt splatter, där blodet bokstavligen sprutar.

Med detta i åtanke kan man nog därför tycka det är egendomligt att jag ger den här korta skräckromanen sådana goda vitsord och så pass högt betyg. Ska försöka förklara...

Fyra minuter bjuder på både stympning, kannibalism och visst sprutar blodet, verkligen i värsta splatterform... Men! Fyra minuter bjuder också på en enorm spänning, en sådan där som gör att man bara vill fortsätta läsa, utan den minsta hänsyn till eventuell tidsplanering. Romanens handling bryts ibland av små berättelser/bilder/foton som rör verkliga försvinnanden, dessa finns naturligtvis där för att ytterligare förtäta stämningen, och här fungerar det (Något liknande kunde man hitta i Michael Mortimers "Jungfrustenen", men där fungerade det ju inte alls).

Känslan är att det finns en smart kombination här, som å ena sidan får mig att minnas tjusningen i Kalla Kårar-seriens rysare, å andra sidan som ger mig en nutida igenkänning, ett vardagligt liv i ett litet svenskt landsortssamhälle (sådana är vi ju ganska många som känner väl till) där den övernaturliga stämningen/det hotfulla successivt byggs upp på ett skickligt sätt. Karaktärerna känns trovärdiga samt vardagsnära, och det är så befriande att man slipper den macho stilen, som man ibland annars kan reta sig lite på.

Några ord om författaren är säkert sen på sin plats, då det här rör sig om en debutroman. Av Johan Ring har flera skräcknoveller tidigare blivit utgivna, dessa har dock helt gått mig förbi. Kan förstå att det är många novellförfattares dröm att ge ut en roman, ibland blir det riktigt bra, som här med Fyra minuter. Väljer därutöver inte att jämföra med andra välkända författare, som skriver romaner inom samma genre, det verkar finnas så gott om sådana jämförelser ändå. Kan bara lugnt konstatera att vi som gillar att läsa romaner inom genren skräck och psykologisk thriller, kanske kan se fram emot att få läsa fler böcker av ännu en svensk skräckförfattare av rang, även framöver?

Här på bloggen har boken nämnts i två tidigare inlägg: "Spänningsutmaningen" (där man kan läsa förlagets beskrivning av bokens handling) samt "En smakebit på søndag".

Blev överraskad när jag upptäckte att boken även innehöll en "bonusnovell"; Saken som åt Danny Smith (en inte helt lyckad novelltitel, enligt mig), men här väljer jag förstås att bara bedöma Fyra minuter. Bonusnovellen fick mig dock att bli lite nyfiken på tidigare publicerade noveller av den här nu romandebuterande författaren. Blev av en annan bokbloggare uppmärksammad på att Johan Ring är en av de författare som skriver inlägg på något som kallas Debutantbloggen, så den som är intresserad - kanske t.o.m har egna författarambitioner - kan ju alltid kika in där. Själv är jag bara den som läser det som skrivs, och tycker till emellanåt. ;-)

Här kan man även läsa vad som skrivs på mynewsdesk om romandebuten. Och detta blev slutligen mitt satta betyg för boken:

Betyg: 4/5

Fyra minuter går att köpa på:
Adlibris: Häftad / E-bok
Bokus: Häftad / E-bok
Cdon: Häftad


6 kommentarer:

 1. Anonym04 maj

  Den boken vill jag läsa! Efter sådana recensioner är det inte läge att avstå...
  /Sys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev lite smått överraskad själv att jag tyckte detta var så bra. :)

   Radera
  2. Att överraska läsaren positivt torde väl vara bland det finaste man kan uppnå som författare. ;)
   Tack för en fin recension!

   Radera
  3. Trevligt! Väl bekomme. :)

   Radera
 2. Ska snart läsa denna så jag vågade inte riktigt läsa vad du skrivit, men en fyra i betyg är ju bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att få se vad du tycker sen. Alltid spännande med nya svenska romandebutanter.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).