måndag 4 maj 2015

"Lida" av Stephen King

Lida
Stephen King
Det här var faktiskt den sista bok av författaren som lästes av mig i slutet av 80-talet, hade väl antagligen börjat tappa intresset för genren skräck/psykologisk thriller efter detta årtionde. Men var lugn, intresset är återuppväckt!

Räknar själv inte Lida till en av de bättre romanerna av Stephen King, så varför ingav den då viljan till omläsning, kanske man undrar, och vad är sen anledningen till att den av mig rekommenderas att läsas?

Det går inte att komma ifrån att det är intressant detta att böcker (som troligen även den här) ibland för författare blir skrivna i terapeutiskt syfte. Till exempel; hur många Book-on-Demand har inte tillkommit på det sättet? Det finns förstås sen en till bok av just King man kommer att tänka på, vars handling rör skrivande och författarskap som yrke, d.v.s Liseys berättelse.

Något annat som kan vara en positiv bieffekt av att läsa just Lida, är att den kan göra oss lite mer uppmärksamma på groende fanatism och brist på tolerans, för att kunna bearbeta sådant innan det växer sig för stort och blir destruktivt. Blir man bara lite mer vaken inför dess existens går den att upptäcka lite varstans i vår omvärld, och man kanske kan finna den där man minst anar. Romanens skräckfigur Annie Wilkes påtalar att det viktiga i att dölja sin galenskap är att keeping up appearances. Och visst är det så i verkliga livet att mycket tokigt kan dölja sig bakom en välputsad fasad, eller att de som lever i förnekelse inför att något håller på att gå snett, hela tiden hellre försöker sopa problemen under mattan istället för att ta tag i dem?

De som inte läst boken, på senare tid eller då den gavs ut på 80-talet, vill förstås ha en liten glimt av själva handlingen.

Den världsberömde författaren Paul Sheldon har just avslutat ett manuskript till en ny bok och efter att ha firat denna bedrift ger han sig ut på en resa med bil som slutar i ett dike. Nu råkar det sig så illa att Annie Wilkes - en av författarens mest fanatiska fans - är först vid olycksplatsen. Annie tar den svårt skadade Paul med sig hem och genom sina sjukvårdskunskaper som sjuksköterska pular hon egenhändigt Paul igenom det akuta skedet i sitt avlägset belägna hus. Annie är nu inte bara en fanatisk fans och sjuklig beundrare av romankaraktären Lida Chastain, utan även fullständigt mentalt och känslomässigt rubbad. Hon blir rosenrasande då hon upptäcker att Paul i sin romansvit om Lida tagit livet av Annies älskade huvudkaraktär och tvingar honom att skriva en ny bok där Lida återuppstår. Paul blir, p.g.a sina skador och smärtor, beroende av de droger Annie ger honom och genom detta beroende, samt Annies nyckfulla våldsamheter, söker hon manipulera och kontrollera honom efter sin vilja. Det faktum att författaren skriver på denna bok om Lida (efter Annies godtycke) är det som till slut blir avgörande för liv och död.
Många tankar kring författarskapet rannsakas av Paul under fångenskapen hos Annie, då inte bara beroende av den prekära situationen i sig, utan det handlar även om hans funderingar kring skrivande/författarskap rent allmänt; positiva/negativa sidor, orsaker till skrivandet, egendomliga reaktioner han mött bland sina läsare... detta även innan han hamnade i klorna på den fanatiska helgalna Annie - sjuksköterskan från helvetet.

Är för egen del just inte så förtjust i skräcklitteratur där det blir alltför rått och sadistiskt, eller där grotesk stympning (och i värsta fall kannibalism - så dock inte här) ingår. Lida hör nu till de böcker av Stephen King som är av den råare sorten, som åtminstone jag blir smått äcklad av (i negativ bemärkelse), tyckte därav själv inte denna var riktigt lika bra som andra böcker av författaren. Visst är boken spännande, inget tu tal om saken, upplevde det dock själv lite segt med de inflikade texterna ur manuskriptet för Lidas återkomst.

Men, som man kanske redan förstått, alla ni som inte läst Lida, ge den en chans. Gillar man svart humor, tycker om att analysera böcker eller fundera kring skrivande och författarskap, ja då kan det här vara en riktig guldgruva!

Betyg:
* * *

Boken går att köpa på:
Adlibris
Bokus
Cdon


2 kommentarer:

 1. Anonym04 maj

  Jo, jag har läst boken för länge sedan, men minns nog mest filmen med den välspelande Kathy Bates som den ruskiga Annie!
  /Sys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det! Kathy Bates spelade tydligen huvudrollen som Dolores Claiborne (i filmen "Dolores Claiborne") också.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)