lördag 30 maj 2015

Spänningsutmaningsbok i juni: Mr Mercedes


Spänningsutmaningen (Mias bokhörna) väljer jag i juni att delta med "Mr Mercedes" av Stephen KingEller ja... har förstås redan börjat läsa den lite så smått nu redan i slutet av maj, men eftersom spänningsutmaningen under sommarmånaderna kommer att få trängas med Lyrans klassikerutmaning, puttar det på mig att tjuvstarta en aning den här gången.


 Beskrivning (Albert Bonniers förlag):

"Det är tidig morgon i en amerikansk stad som har drabbats hårt av den senaste finanskrisen. Kön med frusna arbetslösa män och kvinnor ringlar lång utanför hallarna där en jobbmässa snart ska öppna. Men innan portarna hinner slås upp dyker lyktorna på en bil upp i dimman. En ensam förare plöjer rakt genom människohopen i en stulen Mercedes. Åtta människor dör, femton skadas.

Månader senare kan den nypensionerade och deprimerade kriminalaren Bill Hodges fortfarande inte släppa fallet med ”Mr Mercedes”, mördaren som lyckades fly. Så får han ett brev från någon som påstår sig vara gärningsmannen. Hodges inser att Mr Mercedes kan slå till igen. Tillsammans med två oväntade medhjälpare ger han sig in i en farlig katt-och-råtta-lek i kamp mot klockan. Ska han lyckas förhindra en ny katastrof?

Mr Mercedes är Stephen Kings första renodlade thriller och en hyllning till den hårdkokta noir-genren."

"På ett plan är Mr Mercedes ett mästerligt konstruerat exempel på den klassiska kamp-mot-klockan-thrillern. På ett annat är det en roman med djup och karaktär, genomsyrad av all den briljans som King förgyller sin roman med. Detta är en bedrift, rik, klangfull och utomordentligt läsvärd av en man som kan skriva i vilken genre han än väljer."
The Wall Street Journal


Det där; ..."hyllning till den hårdkokta noir-genren", får mig att bäva en aning, har kanske bara dålig erfarenhet av noir, vi får väl se hur den blir à la King! När boken är färdigläst kommer mitt omdöme att finnas på denna länk.

Spännande läsning?:
2 kommentarer:

  1. Noir låter bra, det gillar jag. Känns som hög tid att återuppta bekantskapen med King, jag har inte läst honom på decennier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är verkligen inte så väl insatt i litterär noir, det lilla jag läst upplevdes väldigt rökigt *host, host*. En inbiten icke-rökare som jag blev lite skeptisk inför allt fokus på energiskt blossande. Men gillar ju film noir (t.ex "Främlingar på tåg"), så kanske har jag bara haft lite otur i mitt val av "bok noir"? Återstår att se. ;-)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)