söndag 28 juni 2015

En smakebit på søndag: De ovanligaGenom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar, hämtade från böcker som för närvarande läses. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


De ovanliga
Människor som går mot strömmen

Åke Mokvist

(Biografiska samlingar: Ls-c)
Läser idag i en bok lite vid sidan om, en sådan som inte fungerar att lämna ett bokomdöme för här på bloggen, men ändå en bok värd att uppmärksamma, en ovanlig bok: De ovanliga - Människor som går mot strömmen av Åke  Mokvist: "Det får ta den tid det tar. När Åke Mokvist dokumenterar ovanliga människors liv tittar han inte på klockan. Med lyhördhet och värme fotograferar han dem i deras egna miljöer och de får berätta i sin egen takt, på sina egna villkor. Mokvist väcker frågan om det i dagens Sverige verkligen är tillåtet att välja sitt eget sätt att leva och om alla har samma rätt och samma värde. Boken ger exempel på människor som kritiskt betraktar samhället utifrån, utan datorer och mobiltelefoner."


Varför den här boken läses om nu (kom ut år 2000), beror på att jag upptäckte att en uppföljare av Mokvist gjordes sex år senare; De ovanliga 2 - Där friheten är viktigare än tryggheten: "Sex år har gått sen De ovanliga kom ut. Boken som skildrar hur några ovanliga människor i Sverige valt att leva. Några av dem har avlidit sen boken kom ut och andra har flyttat in på ålderdomshem. Men de flesta lever som de alltid har gjort. De ovanliga 2 berättar hur det gått för dessa människor och skildrar också några nya originella personligheter. Gemensamt för alla är att de värdesätter friheten högre än tryggheten och bryr sig inte om TV- såpor, melodifestivaler och ishockey-VM. Dessutom är de starka och envisa, men får ofta betala ett högt pris för sitt levnadssätt. Vi ska vara tacksamma för att det fortfarande finns människor som vågar gå sina egna vägar, utan att bry sig om vad andra tycker. Människor som kritiskt betraktar samhället utifrån, utan datorer och mobiltelefoner."Smakbiten hämtas nu förstås från den första boken och kommer från sidan 51:
    "Hemma hos Erik och Sigvard Gustavsson är allt som i början av 1900-talet när inte jetplanen på flygplatsen dånar eller långtradarna på riksvägen skymtar mellan träden över Lillesjön. Byns historia går tillbaka till medeltiden men här bodde förmodligen människor redan på stenåldern. De båda bröderna har tillbringat hela sitt liv här, utom när de gjorde rekryten.
    Vi skulle behöva många Erik och Sigvard som kunde visa vilsna och stressade barn hur arbetet på ett lantbruk gick till i början av 1900-talet. Gården är deras och drivs utan bidrag från samhället, men är samtidigt det finaste eko-museum man kan tänka sig.
    "Vi kan lika lite om datorer och Internet som katten!" brukar Erik och Sigvard säga. Och när en reklambyrå i Stockholm ville göra en reklamsnutt för tv och erbjöd bröderna tiotusen för att prata småländska i en mobiltelefon blev det blankt nej."


Här kan man hitta fler smakbitar denna söndag.20 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten och intressant boktips! Jag tror svärföräldrarna har denna boken...
  Trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
 2. Ibland känner jag att jag skulle vilja flytta ut i skogen och gå back to basic och jag tycker nog att om alla människor var likadana så skulle vi ha en synnerligen trist värld... Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant bok. Den fick mig att tänka på Filip och Fredrik som för några år sedan intervjuade "annorlunda människor". Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 4. De ovanliga är en underbar bok! Vi behöver människor som tänker helt eget. De har något att lära ut. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Jag såg något inslag på TV för några år sedan om böckerna. Verkar intressanta. Det är bra med människor som inte springer omkring på stan med kaffe i en mugg och försöker se viktiga ut.

  SvaraRadera
 6. Den skulle jag vilja läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Låter som en intressant bok!

  SvaraRadera
 8. Verkar vara en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. En bok jag bläddrat i en gång - kommer ihåg att jag gjorde en mental not om att läsa den. Noten föll ur minnet (som så mycket annat), så tack för smakbiten (och påminnelsen)!

  SvaraRadera
 10. Den verkar väldigt intressant! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Verkar som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten! Låter väldigt intressant!

  SvaraRadera
 13. Vilken härlig bok det verkar vara!

  SvaraRadera
 14. Tack för denna smakbit! Ovanliga människor tror jag är en intressant berättelse. Ska lägga den på minnet.

  SvaraRadera
 15. Minner litt om "Der ingen skulle tru nokon kunne bo", en norsk dokumentarserie som handlet om mennesker som bor på avsidesliggende steder, mange av dem som om de fremdeles levde på begynnelsen av 1900-tallet.
  Selv merker jeg at det er utrolig lett å la all tid fly bort når man har internett og er konstant "pålogget", så jeg tenker at det hadde vært deilig å kunne ta seg ferie et sted der det ikke finnes internett eller dekning. Bare en haug bøker og god mat, helt perfekt!

  SvaraRadera
 16. Låter som en väldigt läsvärd bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 17. Det er flott at folk kan leve som de selv føler er best, så lenge det ikke er til skade for noen :) Jeg husker forresten en dokumentarserie om to svenske, gamle brødre som levde landlig og uten moderne hjelpemidler. Det kan nesten høres ut som disse to. Uansett en fin dokumentar.

  Personlig er jeg veldig glad i tekniske ting og moderne goder, og jeg tror ikke jeg hadde hatt det så veldig fint uten for eksempel allergimedisinene mine så et helt gammeldags liv passer nok ikke meg ;) Men noen pauset fra mobil og internett i blant er nok ganske sunt for oss alle.

  SvaraRadera
 18. Det låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)