torsdag 18 juni 2015

"När en unge skulle ur boet / Ur malströmmens virvlar" av Maria Sandel

När en unge skulle ur boet
Ur malströmmens virvlar

Maria Sandel
En i år nyutkommen E-bok med två noveller av Maria Sandel (1870-1927): När en unge skulle ur boet / Ur malströmmens virvlarBlev verkligen glad då jag blev erbjuden detta recensionsexemplar från MIX Förlag, för dessa två på nytt utgivna korta noveller av Maria Sandel är helt klart något man önskar många kommer att återupptäcka.

Maria Sandel hör till de arbetarförfattare i början av 1900-talet som fört fram arbetarklassens livsvillkor under just den tiden i Stockholm. Miljöskildringarna, människorna och deras livsbetingelser känns smärtsamt realistiska och beskrivna på ett inifrånperspektiv. Som folklivsskildring borde detta ha ett stort värde för oss idag. Därutöver finner man stor behållning av de inlevelsefulla berättelserna, det handlar om starkt kämpande människor som lever under urusla, problematiska förhållanden, men som ändå lyckas upprätthålla något slags drägligt liv och en mänsklig värdighet, trots all misär. Allt beskrivs med stor ömhet, värme och humanism.

Med lätthet fängslas jag av detta och det får mig att leva mig in i hur det kan ha varit. Det är sorgligt och man blir rörd.

Sandels noveller och romaner tycks huvudsakligen givits ut på nytt under 70-talet. Svårt att sia om utifall det finns ett ökat allmänt intresse för att åter ta del av den här typen av arbetarprosa, men själv tror jag att intresset kommer att öka. Visserligen går vår tids ökade utanförskap inte att jämföra med den tidens utanförskap, men ändå finns det ju absolut något vi har att lära av hur det var förr. Även om de yttre omständigheterna är så vida annorlunda idag än då, så finns det något inom oss som känner samhörighet med den tidens tankar, känslor och strävan, ibland mot alla odds. Den arbetsmoralism, som blir så tydlig i dessa noveller, lever nog fortfarande kvar djupt i folksjälen, tror jag.Vad har skrivits av Maria Sandel?

1908: Vid svältgränsen och andra berättelser: skildringar ur stockholmslifvet. Två noveller ur denna utgivna på nytt som E-bok 2015; När en unge skulle ur boet / Ur malströmmens virvlar
1909: Familjen Vinge: en bok om verkstadsgossar och fabriksflickor
1913: Virveln. Nya upplagor år 1959 och 1975.
1919: Hexdansen. Utgiven på nytt som E-bok 2014.
1924: Droppar i folkhavet. Nya upplagor år 1978 och 2009.
1927: Mannen som reste sig

Maria.sandel


..."ingen känner som hon de tigande trälarna i förbannelsen, proletärkvinnorna, vilkas röst ännu aldrig hörts i litteraturen. Med kärv och bister enkelhet berättar hon deras levnads tunga sagor. Det är ingen utstuderad kammarestet, som för pennan i hennes böcker, hon har gått i de hårdaste av alla skolor: verklighetens. Nöden, kampen och segern har hon upplevat, och hon har stått öga mot öga med nederlagets spöke hon vet vad hon säger, och vad man hört henne berätta glömmer man aldrig." 
Martin KochVisst var det så, som den samtida litteraturkritikern skrev, att Maria Sandel själv upplevt mycket av det hon skrev om i sin egen vardag. Antagligen är det därför det blir så oerhört gripande, även så här långt senare.Beskrivning från förlaget:

"Rörande historier om fattigdom, kämpaglöd och tuffa beslut 
I en liten enrummare ligger sex små barn och sover fridfullt, ovetandes om framtiden. En mor och en far ser ner på sina små. Ett av barnen måste lämna dem, men vem skulle de välja? 
I en annan del av Stockholm sitter Emma och sliter med sin sömnad. Hon fryser och är hungrig, men det får lov att vänta. In kommer så barndomsvännen Ida, utmärglad och i förtvivlat behov av tröst och stöd. 
När en unge skulle ur boet samt Bland malströmmens hvirflar ingår båda i Maria Sandels novellsamling Vid svältgränsen (1908) som är författarinnans debutbok. Novellerna berör de fattiga arbetarnas svåra tillvaro och ständiga kamp i vardagen, förhållanden som den döva författarinnan, som själv levt i fattigdom under hela sitt liv, kände väl till. Med sitt inifrånperspektiv skildrar hon flera olika levnadsöden bland proletariatet i Stockholm under tidigt 1900-tal och ger läsaren en unik inblick i en värld präglad av svält, slit och svåra beslut, en levande bild av en för många främmande realitet. Kvinnorna ställs ofta i fokus i Sandels författarskap och hon backar inte för att ta sig an svåra och känsliga ämnen så som abort, frågor som var lika aktuella då som nu."


Min beskrivning av handlingen i korthet:

När en unge skulle ur boet: Familjen Månsson består av åtta medlemmar; en far och mor med sex små barn. Någon utanför familjekretsen har upplevt det som så att makarna borde skaffa plats åt någon av de sex barnen på barnhem, då deras börda överstigit deras förmåga ekonomiskt, och att de inte borde neka sådan hjälp i den belägenhet de för närvarande befinner sig i. Fadern och modern går om kvällen mellan sina sovande barn och försöker ta sig an den omöjliga uppgiften att välja ut det barn som skall skickas hemifrån.

Ur malströmmens virvlar: Emma Vidén är linnesömmerskan som hankar sig fram och försöker skapa ordning i sitt enkla liv trots ett bristfälligt boende och mycket små medel att kunna göra något åt sin situation. Sitt barn har hon som ensamstående tvingats lämna bort. På besök kommer Ida som befinner sig i ännu större svårigheter än Emma. Så småningom uppenbaras de kval och den beslutsångest Ida står inför.


Det här handlar om noveller i litet format som ryms inom 22 sidor, men trots det så är den känsla de skänker efter att ha läst dem så enormt mycket större, och jag tvivlar på om dessa berättelser kan lämna någon oberörd?

Betyg: 5/5

E-bok finns att köpa på:
Adlibris
Bokus
Cdon


Denna sommar ges Maria Sandels klassiska noveller ut samtidigt som tre nyskrivna noveller av andra nutida författare (se nedan). Länk till mynewsdesk: Sommarens digitala noveller från Mix förlag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)