fredag 24 juli 2015

"Under byggandet av den kinesiska muren" av Franz Kafka

Under byggandet av den kinesiska muren
och andra texter ur kvarlåtenskapen

Franz Kafka
I samlingsvolymen Under byggandet av den kinesiska muren finns en samling texter av Franz Kafka, varav flera av dem är utgivna på svenska för första gången. Det handlar om från Kafkas kvarlåtenskap blandade texter (både "avslutade" och oavslutade) skrivna mellan år 1916-1919, den tid som benämns som hans tredje mest produktiva period.

Helt magnifika blandade texter, noveller, aforismer, "dagboksanteckningar"... avbrutna tankar, man läser, läser om, funderar över dessa, och önskar emellanåt att människan hade fått leva vidare lite till (tillräckligt frisk att skriva) för att fortsätta tänka de avbrutna tankarna till slut...
...men så är det ju lite som kinesiska muren, eller Babels torn... vissa tankar kan aldrig tänkas färdiga och vissa texter som påbörjats lämnas oavslutade för alltid, kanske är de heller inte menade att finna ett slut.

Detta gav mersmak för att fortsätta läsa Kafka och man blir förstås återigen nyfiken på att ta reda på mer om personen bakom. Att läsa detta och uppleva hans tankevärld är långt ifrån tråkigt. Så ge t.ex inte upp efter att ha läst t.ex Processen! För så är det då dessa böcker (detta är en av dem) vilka lämnar något varaktigt efter sig kvar hos läsaren. Dostojevskij och Kafka tycks vara två litterära konstnärer som gör detta ruskigt väl, såsom jag själv uppfattar det, och säkert många fler gör.

Det är egentligen inte så ofta behovet av att äga en bok infinner sig (lånar de flesta böcker), ej heller alltid att läsa om den, men detta är en sådan, och betyget blir såklart då:

Betyg: 5/5

"Den sanne motståndaren ingjuter oändligt mycket mod i dig."
Franz Kafka


2 kommentarer:

  1. Tack för det här tipset, ska definitivt läsa mer Kafka!

    SvaraRadera
  2. den här kände jag inte till! tack för tips!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)