lördag 8 augusti 2015

"Anna Svärd" av Selma Lagerlöf

AnnaSvärd
Selma Lagerlöf
Anna Svärd av Selma Lagerlöf är sista delen i romansviten Löwensköldska ringen. De första två i trilogin kom ut 1925 och den sista några år därefter; 1928.

Det är en ganska tragikomisk historia detta, och jag går här inte in för att analysera den djupare än som ren underhållning. Stort underhållningsvärde garanteras! Har nu i tät följd läst de tre delarna som ingår i romansviten och uppskattar nu denna sista del som den bästa. Har en känsla av att man får störst behållning av dessa böcker genom att läsa hela serien i rätta ordningen och har man läst de första två delarna bör man absolut inte missa denna sista del. Tyckte Anna Svärd var helt lysande, tills jag kom till slutet som lämnade handlingen öppen för fortsättning och inte kändes som något riktigt avslut.

Utmärkande karaktärer i Anna Svärd är - förutom den rediga och praktiskt lagda dalkullan Anna Svärd själv - Annas make; prästen Karl Artur Ekenstedt, som drar olycka över allt och alla som kommer i hans väg, på samma vis som den förfärliga Thea Sundler.

Karl Artur har alltså enligt "Guds befallning" ingått äktenskap med Anna Svärd, efter den brutna förbindelsen med Charlotte Löwensköld. De olika livsöden som man lärt känna i de tidigare två böckerna vävs samman i denna sista del. Man blir otroligt engagerad i de olika karaktärerna som skapar stora kontraster av sympatier och antipatier, en medryckande historia och dramatisk händelseutveckling med färgstarka personligheter, som hade varit helt otadligt fantastisk... med ett annat slut.

Betyg: 4/5


4 kommentarer:

 1. Jag hade tyvärr glömt en del från de två första delarna innan jag många år senare läste Anna Svärd. Men gillade skarpt ändå.

  SvaraRadera
 2. Detta är något jag inte läst. Blev definitivt nyfiken.

  SvaraRadera
 3. Selma är, som vanligt, halt lysande. Men HUR kan hon lämna oss läsare med ett sådant slut????? Vävs triologin samman med någon annan av hennes romaner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vad jag vet, har inte forskat i saken. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)