lördag 29 augusti 2015

Film-Noir från 50-talet: Främlingar på tåg

Alfred Hitchcock's Främlingar på tåg (1951) är baserad på en roman av Patricia Highsmith. Boken Främlingar på ett tåg (1950) publicerades som nyutgåva av förlaget Modernista alldeles nyligen.

Tennisspelaren Guy Haines (Farley Granger) reser med tåg för att skiljas från sin fru Miriam Haines. Guys nya fästmö Anne Morton (Ruth Roman) är dotter till en senator och Guy drömmer om en politisk karriär. På tåget träffar han en man vid namn Bruno Anthony (Robert Walker; suverän i rollen och detta blev hans näst sista film, avled senare samma år) som föreslår att de skall byta mord med varandra. Bruno skall mörda Guys otrogna fru och Guy Brunos rike far, båda menar han får alibi och båda kommer att bli svåra att av polisen förknippas med morden. Bilden av korsade järnvägsspår blir symbolisk i filmen. Det visar sig att Miriam har ångrat sig, hon vill inte längre gå med på skilsmässa. Bruno är beredd att sätta planerna i verket, men är Guy det?

Annes yngre syster Barbara Morton kommer att spela en betydande roll i dramat, Barbara spelas av Patricia Hitchcock (regissörens dotter) som är klippt och skuren för den rollen. Alfred Hitchcock himself får man som vanligt syn på i en kort cameoroll, men här i en mycket tydlig scen, när ca 10 minuter av filmen passerat. Han bär med sig in en kontrabas på tåget.

Denna film-noir thriller är en absolut favorit bland 50-talets filmer, har nu sett den för tredje gången. Den är spännande, intensiv och allt slutar till sist med att allt rasar samman - bokstavligt menat - i full snurr. Nu blir man helt klart intresserad av den där romanen som filmen grundar sig på. Främlingar på ett tåg skall snart tydligen bli film återigen (denna gång med filmteamet bakom Gone Girl - en bok som heller inte är läst). Ben Affleck planerades spela huvudrollen och filmen skulle komma att ha titeln Strangers, även om det nu lär dröja innan just den filmen blir färdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)