söndag 23 augusti 2015

"Maskarna på Carmine Street" av Håkan Nesser

Maskarna på Carmine Street
Håkan Nesser
Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser kan man nog kalla en psykologisk thriller, och som sådan är den i sin helhet riktigt bra. Det tog visserligen en stunds lästid innan det slog om till den uppfattningen, men därefter blev handlingen så otroligt fängslande.

Ett par flyttar till New York från fiktiva Maardam i Europa för att starta på nytt, detta ett och ett halvt år efter att deras 4-åriga dotter Sarah blivit kidnappad.
Berättarrösten tillhör Sarahs far och det växlar ganska oförhappandes (utan att man görs beredd på det) hit och dit mellan då och nu, vilket till att börja med gör att det känns lite rörigt. Han är välkänd författare, hon firad bildkonstnär - lite kyligt intellektuella, ganska högdragna kultursnobbar så där - och krisbearbetningen försvåras av att de inte pratar med varandra. Situationen de befinner sig i är förstås hemsk, inte ett spår finns efter dottern och ingen kidnappare har hört av sig för eventuell lösensumma.

Han börjar tänka att dottern är död. Hon börjar bete sig annorlunda, anlitar i hemlighet ett medium, tycks dölja och undanhålla något. Han uppfattar att något verkar fel, har hans fru en dubbelgångare? Blir så sedan bekant med en pensionerad privatdetektiv och låter börja skugga sin hustru... tills hon en dag är borta, även hon.

Väl sävligt i första halvan, men sedan i stort sett enormt medryckande och klurigt händelseförlopp. Romanen blir bara bättre och bättre vartefter man läser, sen ett helt perfekt slut som grädde på moset (faktiskt en tår i ögat då också!). :)

Här finns en smakbit ur Maskarna ur Carmine Street.

Betyg: 4/5


2 kommentarer:

  1. Nesser är verkligen speciell och man kan inte slappna av en sekund när man läser, då är man helt väck :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gäller att vara på alerten och uppmärksam!

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)