onsdag 12 augusti 2015

"Polarnatt" av Frida Skybäck

Polarnatt
Frida Skybäck
Beskrivning från Forum bokförlag för Polarnatt av Frida Skybäck:

"Den efterlängtade andra delen i Frida Skybäcks serie om systrarna Stiernfors är här! 
Elisabeth Stiernfors står i tur att gifta sig och sammanförs med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt val och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som växer sig allt starkare – men som också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig? 
Samtidigt kämpar storasyster Cecilia för att få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs på den nergångna Apelgården och snart förstår hon att huset bär på en mörk hemlighet. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa det tvingas hon ta ett svårt beslut … 
Polarnatt är andra delen i den svit om de tre systrarna Stiernfors som inleddes med romanen Norrsken. Ett gripande drama om kärlek, systerskap och de utmaningar 1800-talets unga kvinnor ställdes inför i sin kamp för frihet och självbestämmande."

Har man läst första delen Norrsken i romansviten om de tre systrarna Stiernfors, längtar man mycket riktigt efter uppföljaren Polarnatt. Helst av allt önskade jag få veta hur det gick för Cecilia...

I andra delen av detta familjedrama som utspelar sig i 1800-talsmiljö, är det Elisabeth Stiernfors (mellansysterns) fortsatta liv som vi får veta mer om. Blev dock för egen del inte besviken, med tanke på att jag helst hade velat fortsätta följa Cecilias levnadsöde, för det handlar även till stor del om hennes liv tillsammans med den buttert avoge Jacques Rousseau, hösten efter de flyttat till Apelgården 1846. Cecilia börjar så småningom nysta i de mörka hemligheter som bit för bit kommer i dagen vad gäller gårdens tidigare ägare och den tragedi som utspelat sig i huset, vilket tycks så laddat av negativa energier. Samtidigt uppstår det för henne en rad olika utmaningar i det dagliga livet att hantera. Historien om Cecilia griper tag, är oerhört spännande och gör att även denna roman, liksom den tidigare, blir en sådan man helst av allt skulle vilja sträckläsa om möjlighet gavs.

Utgångsläget för de två andra systrarna Elisabeth och Amelie är annorlunda. Under tiden den ytliga yngsta systern Amelie befinner sig i Stockholm, lever det glamorösa livet där och blir med i handlingen via sina skrytbrev hem till Skåne, har systrarnas mor Märta bekymmer i att verka för att mellandottern Elisabeth skall gifta sig med friherren Herr von Strauss. Fann dock inte samma intresse för Elisabeths historia som för Cecilias. Tyckte f.ö. ganska synd om den vänlige Mathias, kändes lite som han fördes bakom ljuset.

Uppskattar verkligen de målande miljöbeskrivningarna, skildringen av herrskap och tjänstefolk, de olika samhällsskikten; bilden av ett folkliv under 1800-talet som så stämningsfullt och trovärdigt levereras med ett lättsamt språk. Får man sia tror jag Frida Skybäcks böcker kommer att bli mycket uppmärksammade och omtyckta av många framöver, även de som inte är vana att läsa historiska romaner, detta passar en riktigt bred målgrupp, gammal som ung. En bokserie jag själv kommer att rekommendera.

Läser för egen del mycket gärna historiska romaner, väljer där i vanliga fall bort de som helt specifikt betecknas som "historiska kärleksromaner" men är nu glad att detta inte hindrade mig då jag valde att läsa Norrsken. Polarnatt är kanske lite mer i den genren (romance) som i mitt fall bara blir för mycket. Men den positiva upplevelsen överväger även för mig, förutom att man blev så engagerad i handlingen/intrigen från första delen upplevs det så fängslande skrivet - det blir aldrig tråkigt! - samt att man med lätthet lever sig in i miljöerna, människorna och tiden på ett väldigt speciellt sätt. Imponerande! Ser fram emot fortsättningen, nästa bok i serien skall enligt uppgift komma under 2016, så väntan blir som tur var inte så lång...

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
Adlibris: Inbunden / E-bok / CD-bok / Mp3-bok
Bokus: Inbunden / E-bok / CD-bokMp3-bok
Cdon: Inbunden / E-bok / CD-bokMp3-bok


2 kommentarer:

  1. Nu blev jag intresserad av denna författare. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Hoppas verkligen många kommer att upptäcka dessa böcker - kan skänka ett historiskt perspektiv på ett väldigt lättsamt sätt, tillgängligt för de flesta.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).