tisdag 15 september 2015

"De försvunna" av Caroline Eriksson

De försvunna
Caroline Eriksson
De försvunna är Caroline Erikssons tredje roman och den första som är helt fiktiv. De två första böckerna ingick i den helt nya spänningsserien Svenska mord; historiska romaner om verkliga brott. En bokserie jag nu utan tvekan kommer att ta mig an så snart som möjligt.

Blev på en gång lockad att läsa den här nu senast utkomna psykologiska spänningsromanen De försvunna, efter att ha tagit del hur bokens handling presenterats. Så tack Forum bokförlag för recensionsexemplaret!

"De försvunna är en gastkramande och oförutsägbar psykologisk spänningsroman av Caroline Eriksson, där ingen är den man tror och ingenting är som det först verkar.

En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?"

Och visst svarade den upp till mina förväntningar. Handlingen gör verkligen en oanad och överraskande vändning. Uppfattar det dock - när sanningen delvis uppdagats - kanske lite väl i överkant obehagligt och vidrigt (syftar då till det destruktiva i Alex och Gretas relation). Men vägen dit var förledande på ett helt otroligt spännande vis, och finalen blev minsann en riktigt ruggig nagelbitare. Som tät och intensiv psykologisk thriller är den här romanen helt förstklassig, underförstått en bok man har svårt att lägga ifrån sig innan den är färdigläst.

Historien kretsar kring Greta som plötsligt befinner sig i en enorm psykisk stressituation, man dras med in i den fasa och förvirring hon upplever, men samtidigt kan man ana att allt inte riktigt är vad det utger sig för att vara. Gretas handlingsmönster och beteende beskriver denna huvudkaraktärs labila psyke, liksom dolda obehandlade trauman, så otroligt inlevelsefullt och autentiskt att det blir rent otäckt bara det. Ibland gränsar genren thriller till skräck, "gastkramande och oförutsägbar" beskrevs romanen och själv kan jag inte annat än hålla med.

Förutom handlingens uppbyggnad som skapar spänning, samt de inkännande karaktärsbeskrivningarna, tilltalas man förstås även av hur miljöerna skildras, vilket bidrar till berättelsens kusliga stämning.

Sammanfattningsvis: Ett måste att läsa denna höst för alla som gillar spänningsromaner!

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
Bokus: Inbunden / E-bok / Mp3 CD-bok / Mp3-bok
Adlibris: Inbunden
Cdon: Inbunden / Mp3 CD-bok


3 kommentarer:

  1. Tack för att du läste och för ett fantastiskt omdöme! Känns som att du verkligen förstått vilket slags bok jag velat skriva. ��

    SvaraRadera
  2. Tack själv för en helt fantastiskt spännande bok. Man kan inte riktigt sluta fundera kring handlingen efter man läst den. Då är det bra! :)

    SvaraRadera
  3. Läste klart denna bok igår kväll; känns väldigt tomt nu... Håller med dig om att den är väldigt svår att lägga ifrån sig, speciellt på slutet. Jag var helt övertygad om att jag hade "koll på läget" flera gånger, för att sen bara bli omskakad av att jag hade helt fel. Ruskigt och gripande. Tack för boktipset!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).