söndag 27 september 2015

En smakebit på søndag: Doktor Joseph

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker som för närvarande läses. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbitar hämtas här idag från Doktor Joseph av Andreas Roman.

Bokens baksida: "När Joseph får sparken från sitt jobb som arbetsterapeut på" [...] ", blir lämnad av fru och barn och polisanmäld av grannen, får han nog och går ner i källaren där hans gamla vodou-altare står kvar sedan hans ungdomstid som lovande vodoupräst på Haiti.
Han förhäxar sin gamla arbetsplats och sin granne, och passar även på att välsigna dem som gjort honom gott. Men detta innebär att han öppnar en dörr som han stängt för många år sedan. Mörka krafter som letat efter Joseph ända sedan han flydde till Sverige får nu upp ett spår efter honom, och dras till Stockholm för att göra upp en gång för alla."


I första smakbiten kommer strax Alex, som arbetar på [...] (där Joseph före uppsägningen tidigare arbetat), att bevittna en uppsluppen partystämning bland sina kollegor. Dessa har samlats kring vattenautomaten, där skylten ovanför som vanligt proklamerar: "Vi är inte här för att ha roligt". Men först skall Alex avsluta samtalet:
   Den gamle mannen hostade.
   "Jag hjälper dig idag, Gustav. Du kommer att hitta styrka i det här beslutet. Det ger dig riktning. [...] kommer inte att hjälpa dig. Vi godkänner inte din sjukdom, den är för sällsynt och abstrakt för att anses tillräcklig, och vi tänker inte beakta någon överklagan från ditt håll. Fallet är härmed avslutat. Ett skriftligt besked kommer inom en vecka till dig på posten. Möjligen två. Jag har inte kontroll över kompetensen som arbetar med pappersexercisen."
   Alex slog ut med armarna och såg upp mor den blå himlen.
   "Du är utförsäkrad, min vän."
   Den gamle hulkade.
   Alex rörde vid sitt headset och avslutade samtalet.

Sid. 84-85
Är det inte något konstigt med kaffet från [...] automat denna dag, har det inte en besynnerligt kraftig rost?


I nästa smakbit möter man åter Josephs favoritbagare, vars affärer helt plötsligt börjar blomstra, från att tidigare ha saknat kunder:
En man i kostym rusade in i surdegsbagarens butik, mer stressad än en pendlande rulltrappslöpare i träning inför Storstads-VM. Han flåsade fram mellan hjärtslagen: "Jag tar en ostfralla. Fort ska det gå."
   Bagaren lunkade mot glasdisken. "Ja, ja, min vän, ja, ja."
   Mannen såg sig om och sniffade i luften. "Det luktar fantastiskt gott här."
   "Tack."
   Han slöt ögonen. Andades in.
   "Duförfan, jag tar en limpa grovt bröd också. Och några bullar. Släng med lite chokladbollar på det. Och spara inte på skorporna, var inte blyg med hallongrottorna. För guds skull, håll inte igen med småkakorna."
   Bagaren tittade på honom med halvöppen mun.
   "Ursäkta?"
   Men när mannen bara tittade på klockan och blängde irriterat på honom, packade han snabbt ihop beställningen och tog betalt. En kort stund senare rusade mannen ut genom dörren med slipsen virvlande omkring sig, samtidigt som han i gråtpanik klämde fast en chokladmuffins mellan tänderna.
   Bagaren skakade på huvudet och tillät sig ett försiktigt leende.

Sid. 96

Bokserien kallas "Stockholm vodou" och det här är första delen utgiven 2013, någon andra del verkar ännu inte finnas - om detta skall saknas eller ej återstår att se, upplever handlingen än så länge rätt så rörig... men det kanske ger med sig vad det lider, den har ju hursomhelst sina ljusa stunder.

Voodoo (eller "Vodou") är huvudtemat för handlingen i Doktor Joseph. Kan inte påminna mig om att tidigare ha läst något liknande, var ju då givet att ge den här boken en chans.

Extra filmtips:
Thrillerfilmen Skeleton Key, där handlingen kretsade kring den till voodoo nära gränsande (?) folkmagin hoodoo, kan verkligen rekommenderas i sammanhanget... "Fearing is believing"


12 kommentarer:

 1. Tack för smakbitarna. Den här skickade förlaget när den kom ut, men den står fortfarande oläst. Voudou lockar mig inte... Och du säger att del 2 inte kommit ut?

  SvaraRadera
 2. Jag väntar fortfarande otåligt på andra delen, men jag är väl inte längre speciellt hoppfull.

  Skeleton Key är en bra film :)

  SvaraRadera
 3. Låter verkligen som en bok med ovanlig vinkling men som verkar kunna fara iväg åt det verklighetsbaserade läskiga hållet ;) så då är den inget för mig! Tack för smakbiten ändå :)

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbitarna! Den här har jag hört om och funderat på att läsa men har fått för mig att den är lite för otäck även för mig som brukar tåla en hel del. Men lite nyfiken är jag så den blir kanske ändå läst någon gång. ;)

  SvaraRadera
 5. Har kikat på den här men är lite tveksam. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbitarna. Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
 8. Jag tyckte att denna var riktigt spännande. Fick för mig att det skulle komma en uppföljare, men har inte hört något om det ännu. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 9. Översta smakbiten var riktigt hemsk i all sin vardaglighet...

  SvaraRadera
 10. har inte läst något av Andreas Rosman. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Den här vill jag verkligen läsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).