söndag 13 september 2015

En smakebit på søndag: Vem var Alice?

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker som för närvarande läses. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Ja, vem var hon... Alice? Det får man försöka ta reda på i Vem var Alice? av T.R. Richmond. Väldigt speciell bok som snart är utläst.

~

"Alla människor lämnar spår efter sig, men spåren avslöjar aldrig hela historien.

Vem är Alice Salmon?
Student. Journalist. Dotter.
Hon som älskar sena nätter och hatar deadlines.

Hon som dog förra året.

Alice Salmon hittas en vintermorgon död i en sjö i Southampton. Jeremy Cooke, professor på Alices universitet, är djupt tagen av hennes öde. Han bestämmer sig för att dokumentera hennes liv och ta reda på vad som ledde fram till hennes alltför tidiga död. Men inte alla som stod Alice nära är tacksamma över hans besatta strävan. Professorns motiv är dunkla och sträcker sig många år tillbaka. Vilken roll spelar han själv i tragedin? Hans vilja att värna sina egna hemligheter ställs mot viljan att föra fram sanningen om Alice i ljuset."

"Internet och sociala medier har revolutionerat hur människor kommunicerar och relaterar till varandra. Det var min fascination över detta som väckte idén till den här boken."

T.R. Richmond"

Text ovan citerad från bokens baksida

~

Smakbit från sidan 15-16:

"Southhamptons onlineforum StudentNet, 5 februari 2013
Ämne: Olycka

Någon som vet vad som händer nere vid floden? Massor av polisbilar och ambulanser.  Postat av Simon A, 08:07

Stämmer. Det krylla av poliser. Johnny R är ute och ror och tror att hela stranden har spärrats av.  Postat av Ash, 08:41

Hoppas att det inte är en olycka. Den där dammen har alltid varit en dödsfälla. Universitetet borde ha hägnat in den mer ordentligt för länge sedan. En hund drunknade där senast förra månaden.  Postat av Clare Bear, 08:48

Kanske dödsfälla, men man måste anstränga sig rätt ordentligt eller ha en himla otur om man ska drulla i vattnet över de där staketen.  Postat av Woodsy, 09:20

Det är tydligen en hemlös.  Postat av Rebecca, biologen, 09:54

Det står på Twitter att det var en kille på svensexa som skulle klättra över för att vinna ett vad. Slog huvudet när han ramlade ner och blev medvetslös. Jag brukade fiska i den delen av floden ... Det är iskallt på vintern. Ett par sekunder i vattnet så har man hypotermi, inget snack om saken. Strömmarna är starka också. Man dras ut om man inte är en riktigt duktig simmare.  Postat av Graeme, 10:14

Folk brukade ta livet av sig från den där bron. Allvarligt.  Postat av 1992, 10:20

Hörrni alla sensationsjägare, håll käften - tänk på vad deras familjer skulle känna om de läste den här skiten.  Postat av Jacko, 10:40"

Nej, hela boken igenom är inte så här, utan till största del handlar det om mer sammanhängande texter i form av långa brev från antropologen professor Cooke, ingående dagboksanteckningar, artiklar, o.s.v. Bilden blir så småningom klarare för vad som hänt och vem den unga förolyckade kvinnan Alice var.

Vem var Alice? kan man väl säga är en sorts kriminalroman, men en väldigt annorlunda sådan!

Tankeväckande är det. Inte så dumt idag att ta sig en funderare över vilka spår vi lämnar efter oss, i stort och smått. Ger även en bra insikt för oss som haft en "analog" ungdom, d.v.s innan dataåldern blev reell för en bredare allmänhet. Hur internet förändrat människors livsstil, sätt att kommunicera och relatera sinsemellan, är en utveckling som man helt klart både kan finna positiva och negativa sidor för. Ibland är det inte så dumt att stanna upp och tänka efter.

Digitala spår... vad lämnar vi efter oss för avtryck? Vi lämnar spår efter oss när vi använder datorer, smartphones, kreditkort och sociala medier. Visst tänker man på riskerna?

Internetuppkopplingen, e-post och sms-kontakter (och såklart vanliga telefonnummer) - allt sparas av teleoperatörerna. Det vi söker efter på nätet vet söktjänsten, t.ex. Google, kontakterna har för många Facebook full koll på, kanske rentav var du befinner dig i varje litet ögonblick. Våra spår sparas, det finns bl.a förstås kommersiella intressen därför. Sociala medier skall ge en möjlighet till medverkan direkt för att öka yttrandefriheten, genom olika plattformar för kommentarer. Att avlyssna en nätkommunikation är tydligen enkelt för den med rätt verktyg, liksom att söka upp den digitala källan.

En glömd dator/smartphone kan innebära en smärre katastrof om den blir funnen av fel person.

Vad får det vidare för konsekvenser? Att liv går att (nästan) kartlägga in i minsta detalj, även då vi inte lever längre? Som för Alice... Vem hon var får vi alltså ta del av genom brev, diskussionsforum, Twitter, dagboksanteckningar, blogginlägg, tidningsartiklar på webben, Facebookuppdateringar, anteckningar på datorer, mejl (utkast till mejl), bloggkommentarer, recensioner, sms, röstmeddelanden, spellista på Spotify, "Att läsa lista" på Kindle...


18 kommentarer:

 1. Det här är en bok jag länge varit nyfiken på. Och faktiskt mer nu efter att ha läst ditt inlägg. Jag väntar ändå på ditt slutliga intryck :)

  SvaraRadera
 2. Tack för smakebiten, den ska jag läsa också. Intressant.

  SvaraRadera
 3. Intressant. En bok som kanske kan passa i en bokcirkel för att diskutera sociala medier t.ex. ;) Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 4. Låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för din smakbit. Jag blev riktigt nyfiken.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Den här står väldigt högt på min önskelista och nu blev jag ännu mer övertygad!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Ha en fortsatt trevlig söndag.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Boken verkar intressant.

  SvaraRadera
 9. Tack för det intressanta utdraget ur boken. Jag skriver ner den för framtida lån/in köp. Trevlig forts på söndagen.

  SvaraRadera
 10. Nu blev jag nyfiken på den. Tack för smakbiten:).

  SvaraRadera
 11. låter jätteintressant! den antecknar jag mig till minnes! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 13. Den här blir jag väldigt sugen på att läsa! Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 14. Jag blir riktigt nyfiken på den här :) Tack för smakbit och tips!

  SvaraRadera
 15. Verkar som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 16. Intressant utgångspunkt för en roman :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).