torsdag 24 september 2015

"Inga gudar jämte mig" av Caroline Eriksson

Inga gudar jämte mig
Caroline Eriksson
Andra delen i serien "Svenska mord"; Inga gudar jämte mig, är en skönlitterär skildring/tolkning av Silbodalsmorden (och personen bakom; Anders Lindbäck 1803-1865) i Värmland.

Beskrivning från Forum bokförlag
"Länsman Lidéns hud knottrar sig av obehag. För första gången har han tvingats ge order om en gravöppning med efterföljande obduktion. I den värmländska socknen Silbodal har rykten länge florerat att den begravde handelsmannen inte dött av naturliga orsaker, och nu står det klart att han har blivit mördad med arsenik. Det visar sig snart att han inte är den ende församlingsbo som blivit förgiftad. Lidén börjar utreda dödsfallen och tvingas inse att spåren leder rakt in i prästgården.

När kyrkoherden Anders Lindbäck år 1861 anländer till det problemtyngda Silbodal är han efterlängtad. Han tar tag i det utbredda fylleriet, är generös mot fattiga och är en skicklig predikant. Att Lindbäck lever med två kvinnor, hustrun Charlotta och husmamsellen Johanna, är något man har överseende med.

Trots prästens framgångar gör hans alltmer nyckfulla beteende att Johanna och Charlotta blir oroliga. Är det problemen i socknen som jagar Lindbäck eller är det något annat, något mörkare?"

Den här nya bokserien förbryllade mig något i början. "Svenska mord"? Var det inte en TV-serie på 80-talet som hette det? Nej, så var det just inte, utan förstås "Skånska mord", möjligen tänkte jag även på Jan-Öjvind Swahns bok ("Svenska mord") från 2003. Inga gudar jämte mig är alltså del 2 i bokserien som ges ut av Forum bokförlag. Den första delen; Djävulen hjälpte mig (hemsk och avskräckande titel var första tanken), där det ökända Yngsjömordet bearbetats skönlitterärt, står nu på tur att läsas (reserverad bok skall hämtas på biblioteket i morgon dag!).

Som man kanske kan utläsa, blev jag mycket positivt överraskad av den här romanskildringen av Silbodalsmorden. Det kan med all säkerhet inte gå någon förbi att författaren har en gedigen kunskap/insikt om socialpsykologi och beteendevetenskap. Ger så enormt mycket mer att läsa en roman där det blir tydligt att kunskap och/eller erfarenhet finns, samt att bred faktainsamling och noggranna studier ligger till grund. Troligen gäller detta speciellt när det handlar om historiska romaner, där vissa delar är i sanning överensstämmande med verkligheten och andra delar byggs upp för att skapa ett medryckande drama. Och det lyckas så väldigt bra här! Känslor och stämningar går nästan att ta på, man kommer verkligen djupt under ytan hos huvudpersonerna. Personporträttet av prästen Lindbäck levandegörs på ett trovärdigt sätt och man blir jätteintresserad av att själv göra en faktakoll.

"Hur kunde det hända och vad låg bakom?" - En ofta ställd fråga när man läser om t.ex. kriminalhistoriska händelser. Oavsett om vi kallar det nyfikenhet eller vetgirighet, man vill ha förklaringar. Att det här kriminalfallet kändes så speciellt otäckt och obehagligt, är väl tanken på att prästen på den tiden ansågs vara den viktigaste personen i socknen; kyrkan och prästerna hade stor makt, större än vi idag troligen kan föreställa oss. Till prästidealet hörde förmågan att känna empati för församlingsborna, hög som låg, rik som fattig.

Fattigvårdsfrågor var då sannerligen inte kyrkoherde Anders Lindbäcks starka sida då det begav sig...

Hade svårt att släppa den här boken då den lästes, men har verkligen uppenbara problem att släppa den med tanken även så här efteråt. Ser verkligen fram emot att följa den här bokserien!

Betyg: 5/5


1 kommentar:

  1. det här verkar vara en spännande bok rakt igenom! gillar böcker som stannar kvar även sedan de lästs ut

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).