söndag 20 september 2015

Rymdfärder, tillbakablickar och en sakta tidsresa mot framtiden

Temahelgen Resor i tid och rymd arrangeras av Helena på Fiktiviteter.

För ett par år sedan kunde man i bl.a kvällspressen läsa om hur diverse megakändisar bokat plats på en premiärresa ut i rymden. Denna resa för "rymdturister" (där biljettkostnaden motsvarade 1 1/2 miljon svenska kronor/person) planerades till året därpå av det kommersiella företaget Virgin Galactic. Förstås handlade det om en kastbanefärd (farkost skjuts ut i lägre fart så att den inte går in i omloppsbana, utan åker istället tillbaka mot jorden). Framtidsplanen för företaget var då att även kunna erbjuda omloppsbanefärder (farkost hamnar i omloppsbana). Virgin Galactic drabbades därefter av ett flertal misslyckade provturer och förseningar. Ännu har inga rymdresor för turister genomförts.


NASA's planetjägare upptäckte i år ett avtryck av en eventuell exoplanet (jordlik planet utanför vårt solsystem) i ljuset från en avlägsen stjärna. Detta visade sig vara den mest jordlika planet uppdraget med Keplerteleskopet hittills funnit. "Det är det närmaste vi kommer en annan plats, som någon kanske kallar sitt hem", sa man då från NASA's forskningscenter under en presskonferens. Planeten har fått namnet Kepler 452b och finns 1.400 ljusår från oss på jorden. Planeten är ca 60% större, 5 ggr så tung, jämfört med jorden. Det tar 385 dagar för planeten att färdas en runda kring sin stjärna (en stjärna som påminner om vår egen sol).

Hur tar vi oss dit, innan eventuellt "någon" därifrån gör ett besök hos oss?...
Inte är det alls så konstigt att rymden skrämmer, kittlar vår fantasi och genererar mängder av science fiction?

Ljudbarriären har passerats, men när kommer människan att passera ljushastighetsbarriären? På NASA spekuleras kring "Warp Drive" eller "faster-than-light"-resor. Men för närvarande är det ju bara spekulationer, än får vi helt enkelt nöja oss med att uppleva denna typ av interstellära resor tack vare just science fiction-författarna. Men vetenskapen går förstås hela tiden framåt, och många teorier som tidigare upplevts som absurda har senare blivit till verklighet, så vem vet när vi kan få möjlighet att göra ett besök hos utomjordingarna "nästgårds".
Boktips: I romanen Alba av Kristina Hård, färdas en blandad forskningsgrupp genom rymden till den outforskade jordliknande planeten Tnai-iri.

För att sakta föra över ämnet från rymd till tid; resan går då först mot framtiden ...


Given science fiction-film, med ett dystopiskt framtidsscenario, är för mig (den första "barnförbjudna" film man åldersmässigt äntligen var tillåten se, då den började gå på bio): Blade Runner (svensk premiär i september 1982) med Harrison Ford i huvudrollen, Ridley Scott som regissör och med originalmusik av Vangelis... tre personliga favoriter kom dessa därefter att visa sig bli - i framtiden.

Tidsresor är ändå bara fiktion. Men det förstås, att resa framåt i tiden är självklart möjligt - det är bara att tålmodigt vänta in framtiden. Den kommer ju till oss alla, sakta men säkert som sanden i timglaset.

Eftersom man inte önskar börja försöka trassla sig in i Einsteins relativitetsteori, vill jag istället tipsa om en fantastisk liten bok om just tid: Einsteins drömmar av Alan Lightman. En tunn roman på blott 143 sidor (pocketupplaga) som alla borde kunna finna tid att ägna ett par timmar för. Är dessvärre ingen ny bok, osäkert om den går att få tag på annat än som begagnad, finns kanske på biblioteket. Skall snart läsa om romanen och då lär även ett omdöme hamna på den här bokbloggen i en nära framtid... som man alltså utan snabb tidsresa får invänta.

"Vilka idéer lekte Einstein med när han höll på att tänka ut relativitetsteorin? Fysikern Alan Lightman har skrivit små drömska noveller med olika ­infallsvinklar på tiden: om till ­exempel tiden gick i cirkel, om varje handling resulterade i utvecklingen av parallella verkligheter, om det var rummet som rörde sig och inte tiden. Lekfull tankegymnastik."

Att blicka bakåt med fiktionens hjälp och göra en resa till det förflutna (med mer eller mindre fantasi), är en trevlig väg för att få upp intresset för historia, den historia som hamnar så nära verkligheten det går. För visst kan vi lära något av det förgångna här på vår gamla ärrade planet, varför t.ex. begå samma slags misstag gång på gång (även om gamla lösningar inte alltid kan råda bot på nya problem), bara för att vi gjort oss historielösa?

Har fått massor av bra tips på historiska romaner på den här resan, så dessa lämnar jag så här på sluttampen därhän.

Men ett annat fiktivt förflutet, förknippat med science fiction och fantasy, är väl steampunkgenren. Där blickas bakåt med en rejäl dos livlig fantasi... och uppenbarligen även ibland humor, som i t.ex Chanslös av Gail Carriger. Fick för egen del dock en chans att vara med på den här roliga turen, så:


Tack Fiktiviteter och alla andra för en trevlig resa genom denna temahelg!
Resor i tid och rymd
Länkar till de andra deltagarnas inlägg för
denna temahelg finner man här.

Avslutar med en indisk tänkvärd dikt (av okänd författare), som säkert många redan känner till:

"Dagen i dag är en märklig dag.
Den är Din.
Gårdagen föll ur Dina händer,
den kan inte få mer innehåll
än Du redan har givit den.
Morgondagen vet Du ingenting om.
Men dagen idag, den har Du.
Använd Dig av den.
Idag kan Du glädja någon.
Idag kan Du hjälpa en annan.
Kanske Dig själv.
Dagen idag är en märklig dag.
Den är Din."
(Författare okänd)  


Källor för detta inlägg: nasa.gov, nationalgeographic.com


4 kommentarer:

 1. Tack för alla fina tips! Einsteins drömmar låter väldigt intressant, den ska jag prova. Och så måste jag se Blade runner! Den utgör just nu en stor lucka i min bildning...

  SvaraRadera
 2. Rymdsemester, det låter ju som något man kommer att börja fara på snart!

  SvaraRadera
 3. Nja, det där med rymdcharter tror jag inte kommer vara nåt för mig (om det nu blir verklighet) ;)

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om Einsteins drömmar! Jag har läst Alba, och skulle så gärna vilja besöka en annan värld, spännande och helt annorlunda. Men helst utan krångel under resan, och utan alltför stor fara när man kommer fram. Jag kommer nog inte att vara i den första besättningen som ger sig av för att kolonisera en annan planet...

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)