lördag 10 oktober 2015

"Elva dagar i Berlin" av Håkan Nesser

Elva dagar i Berlin
Håkan Nesser
Elva dagar i Berlin är Håkan Nessers avslutande del i storstadstrilogin. Tidigare böcker i serien: Maskarna på Carmine Street och Himmel över London.

Den här nu sista romanen i trilogin fick ganska negativa omdömen i dags- och kvällspressen. Vid sådana tillfällen brukar man alltsomoftast sen tycka det handlar om en särdeles riktigt bra bok, så ock i detta fall - för det här gillades! Trivsamt småputtrig berättelse med humor och feelgood-känsla, samt till det en passande dos fängslande mystik. Läsningen flyter på lätt och man fattar tycke för huvudkaraktärerna direkt (för mig spelar det här ingen roll om dessa uppfattas som mindre trovärdiga).

Det är bara att hoppas att Håkan Nesser fortsätter skriva och inte lägger av ännu (trots sitt långa författarskap). För näst efter Henning Mankell, vars böcker jag själv alltid uppskattat som allra bäst (med jämnt hög kvalité) bland de svenska kriminalromanerna, kommer ju Nessers böcker som klar tvåa (för när dessa är bra är de oftast riktigt bra, och ibland rentav fantastiska). Visserligen är nu inte denna Elva dagar i Berlin en kriminalhistoria, utan mer i stil med böckerna av Fredrik Backman och Jonas Jonasson. Att göra jämförelsen med Tage Danielssons sagor för barn över arton år är väl dock lite att ta i. Inget senare tillkommet går att jämföra med Tage Danielssons för sin tid egenartat otroliga förmåga att berätta, enligt mig.

Så här beskrivs hursomhelst Elva dagar i Berlin från förlaget AB:

"Det må vara att Arne Murberg inte är något nobelprisämne. Men han är en god människa och när hans far på sin dödsbädd ger honom ett uppdrag gör han sitt bästa för att ro det i land. En komplikation är att uppdraget hör hemma i Berlin; Arne är ingen van resenär och hans tyska kunde vara bättre. Han preparerar sig noga och ger sig så småningom iväg. Väl framme i den tyska huvudstaden tar han sig fram med karta och på Guds försyn, åtminstone till en början, men hans snirklande väg korsas av både onda och goda krafter. En galen professor och en ung kvinna i rullstol, till exempel. Och ett par gula skor. Och en häxprocess.

Elva dagar i Berlin är en saga för barn över arton år i Tage Danielssons och Astrid Lindgrens efterföljd. Boken är också den tredje delen i Håkan Nessers storstadstrilogi; de bägge inledande är Maskarna på Carmine Street (2009) och Himmel över London (2011)."

Det här är en söt och rar historia; en vänlig, lättsam och rolig bok, som jag varmt rekommenderar (oavsett vad andra tycker):

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).