lördag 31 oktober 2015

"Strax efter solnedgången" av Stephen King

Bokförlaget Bra Böcker om; Strax efter solnedgången av Stephen King:


Strax efter solnedgången
Stephen King
"Stephen King levererar ännu en häpnadsväckande novellsamling. Vem – förutom Stephen King – skulle förvandla en bajamaja till en slemmig födelsekanal, eller en sjaskig bar vid en motorväg till platsen för evig kärlek? En handelsresande i böcker kan plocka upp en stum liftare, utan att förstå att den tystlåtne mannen i passagerarsätet lyssnar bara alltför uppmärksamt. Passen på en träningscykel, avsedda att få ned kolesterolhalten, kan förvandlas till en fängslande och skräckinjagande resa. ”Pepparkaksflickan”, som utspelar sig på en ödslig ö utanför Floridas kust, är en nagelbitarnovell om en en ung kvinna som är lika sårbar och rådig som Audrey Hepburns rollgestalt i Nattens ögon. I ”Ayana” utför en blind flicka ett mirakel med en kyss och en smekning.
För King är gränsen mellan de levande och de döda ofta suddig, och sömmarna som håller samman vår verklighet kan brista i vilket ögonblick som helst. I en av de längre novellerna, ”N.” orsakar en psykpatients irrationella tankevärld ett apokalyptiskt hot på landsbygden i Maine … eller förhindrar att världen faller offer för det.
Strax efter solnedgången – kalla det skymning, kalla det kvällsmörker, men det är en tid på dygnet då mänskliga mellanhavanden får en onaturlig prägel, då inget är som det först verkar, då fantasin sträcker sig efter skuggor som skingras i mörkret och man blir skrämd från vettet. Den perfekta tidpunkten för Stephen King."

Den här samlingen uppfattar man ganska ojämn, men tidigare här på bloggen rekommenderades speciellt novellen "N.", tyckte till även samtidigt om att bokens förord, samt "Anteckningar i solnedgången" i slutet, var mycket bra.

Vad gäller "N." trodde jag den var influerad av H.P. Lovecraft, men det visade sig alltså vara Arthur Machens Den store guden Pan, enligt författarens novellkommentarer i slutet (uppmärksammade senare också att texten sidan före innehållsförteckningen var ett citat av just Arthur Machen). N.B.: Lovecraft skall ha ansett Machen vara "en av de främsta skräckförfattarna genom tiderna", så inspirationskällan kan på så vis spåras bakåt även där. Skräckberättelsen Den store guden Pan (från 1894) publicerades för första gången på svenska oförkortad 2012. Stephen King, Clive Barker, H.G. Wells, Jorge Luis Borges och Henry Miller skall ha påtalat Machens betydande inflytande på skräcklitteraturen, och Arthur Conan Doyle ansåg honom tydligen vara ett geni... Får nog ge den där andre Arthur en chans, tror jag.

Men här skulle det ju nu handla om Stephen Kings novellsamling, och då inte specifikt "N." (den kunde väl f.ö. ha fått förärats en publicering som singelnovell?!). Sticker ut lite extra bland de tretton novellerna gör även de två första; "Willa" (inte så välskriven, men bra ändå; kärlek som överlever döden...) och; "Pepparkaksflickan" (alltför mycket våld för min smak, men ack en så oerhört spännande thriller!).


Noveller i Strax efter solnedgången (betyg inom parentes, förord och "efterord" höjde helhetsupplevelsen/medelbetyget):
(4/5)  Willa
(4/5)  Pepparkaksflickan
(4/5)  Harveys dröm
(1/5)  Rastplats
(2/5)  Träningscykel
(1/5)  Kvarlämnade effekter
(2/5)  Examenseftermiddag
(4/5)  N.
(1/5)  Katten från helvetet
(3/5)  The New York Times till förmånspris
(1/5)  Stum
(2/5)  Ayana
(1/5)  Sitta i skiten

Ibland läser jag blurbar och den här var ganska träffande:
"King är lika skärpt och motbjudande som vanligt [...] Omöjligt att värja sig mot."
- People Magazine
Det motbjudande blir i mitt tycke ibland bara för mycket, men när King är skärpt blir det för det mesta så himla bra och fängslande! Så är det då detta med noveller... ibland bra ibland mindre bra (lite som halvfärdiga utkast till romaner, ungefär). Stephen King gör det bäst i "tegelstensformat" - det är nog min åsikt, trots de korta små guldkornen jag nämner ovan - som ni såklart inte får missa!

Betyg: 3/5

1 kommentar:

  1. Min absoluta favorit i denna var Harveys dröm, jag fick rysningar av den. Och så gillade jag så klart N också :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).