tisdag 27 oktober 2015

"Yuko" av Jenny Milewski

Yuko
Jenny Milewski
Denna höst utgavs av bokförlaget Styxx Fantasy Yuko av Jenny Milewski. En skräck- och spökhistoria; bokens baksida:

"Malin flyr bruksorten för Linköping och studier på ekonomilinjen. När kontraktet på ett eget studentrum landar i brevlådan kan det nya livet börja. Men snart upptäcker Malin att allt inte är som det ska i studentkorridoren på Ryds Allé 23. Vad hände egentligen med den japanska utbytesstudenten som bodde i hennes rum och varför står hennes saker kvar i källarförrådet? Och varifrån kommer de märkliga hårtussarna i badkarsavloppet?

Steg för steg förvandlas tillvaron i korridoren till ett skrämmande kaos för Malin och hennes korridorsgrannar. Snart ställs de inför en verklighet där tentaångest och kärleksproblem överskuggas av en betydligt större utmaning. Att överleva.

Yuko är en gastkramande spökhistoria där greppen från 90-talets klassiska college-skräck ställs mot asiatisk spöktradition. Under studenternas förtvivlade kamp mot det obehagliga väcks frågor om kulturell förståelse och människans eviga jakt efter mening."

Tyckte särskilt mycket om det tänkvärda kring kulturell förståelse. Visst kan vi inte alltid fullständigt förstå, men tror absolut vi kan få nya viktiga insikter om vi drar lärdom av varandras olika kulturer genom en ödmjuk attityd. Det som handlade om japansk kultur och språk var riktigt intressant och spännande, skulle verkligen ha velat att just det hade utvecklats mer och fått tagit mer plats i handlingen.

Riktigt bra var även de insikter som förmedlades om hur det kan vara att bli bemött som adopterad - de förutfattade meningar som finns bara för att människor väljer att gå efter det yttre utseendet, snara att dra förhastade slutsatser med minsta möjliga ansträngning. De adopterades situation i Sverige kan nog vara nyttig för många att inse på det här sättet.

"Människans eviga jakt efter mening" är förstås också tänkvärt, att det i vår kultur verkar finnas en tendens att alltid försöka finna en mening med det som händer, eller det vi drabbas av. Men ibland finns det ju ingen mening med det som händer, rättmätigt straff följer inte alltid på brott och lidande har långt ifrån alltid självförvållande orsaker för den som blir utsatt och drabbas. Man har verkligen inte alltid "förtjänat" det. Men med tanke på allt våld och elände man läser om dagligdags i nyhetsflödet - inte kan vi väl alltid finna en mening med det som sker eller det som drabbar oskyldiga? Förr fann man kanske förklaringar och tröst i religionen; onda makter som hade sitt finger med i spelet, eller en gud som genom prövningar mäter människans tro.

Visst kan romaner i skräckgenren vara tankeväckande! ;)

Var det då en skrämmande berättelse? Jo, så där lite lagom. Som film skulle den säkert bli jätteruskig.

Den som varit universitetsstuderande (speciellt på Linköpings universitet) tror jag nog kan finna något extra tilltalande med romanen i form av igenkänning. För mig är den biten främmande, och förfasas faktiskt lite över hur universitetsstudenter så med liv och lust tycks gå in för att ta död på sina stackars hjärnceller medelst intensivt "festande" intagande alkohol. Stämmer den bilden förstår jag helt klart att jag inte skulle ha passat in där. :)

Språket i Yuko var ganska enkelt och karaktärerna har ett ungdomligt naivt lättsinne som kanske kan bidra till att man får lust att kategorisera den här boken som en YA/ungdomsroman, och det är som sådan jag tänker mig den då betyget sätts.

Betyg: 3/5

En smakbit ur boken kan man finna här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)