torsdag 12 november 2015

"En röd liten fågel i juletid" av Fannie Flagg

En bok att bli barnsligt förtjust i och lycklig av. Lättläst feelgood för ung och gammal, skratt och tårar om vartannat; fängslande, sorglig, humoristisk, mild och god. Allra bästa julklappstipset!

Det handlar om En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg, och så här står bl.a att läsa om romanen på Albert Bonniers Förlag (när det här skrivs verkar den tyvärr dock vara slutsåld hos både förlag och nätbokhandel):

Bokus:
En röd liten fågel i juletid
Fannie Flagg

"Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel…."När Patsy (den lilla flickan) kommer in i handlingen blir man så engagerat gripen av hennes öde och hur det skall gå för henne så det blir omöjligt att avbryta läsningen. Det är fängslande berättat och som läsare blir man på ett utmärkande vis oerhört känslomässigt berörd.
Det hela utspelar sig nu inte enbart under jultid, men julen är ganska central för berättelsens helhet, inger klart den rätta säsongsstämningen fulländat toppad med det där härligt avslutande speciella miraklet, helt i sann amerikansk anda. Ganska välfriserat och tillrättalagt, men oj vad jag älskar det!
Budskap finns det såklart; om att bry sig om, försonas, att se det stora i det lilla, att finna allas unika del i helheten, m.m.

När kommer denna bok att bli film? Skulle bli en helt underbar julfilm, men antagligen är kardinalfåglar ganska svårregisserade. ;)

Som extra bonus hittar man även en matrecept-del i slutet av boken, därifrån kanske man sen kan testa att laga till något från "Polka Dot"-damernas specialitéer. "Mildreds Key Lime-paj" lät synnerligen smarrig...

Letar man efter feelgood med julkänsla - sluta leta, för En röd liten fågel i juletid är allt det man söker! (Själv kommer jag nu absolut att föra upp författarens romansuccé Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café på läslistan.)

Betyg: 5/5

Några andra som bloggat om En röd liten fågel i juletid:
...med näsan i en bok
Beas bokhylla

1 kommentar:

  1. Skrev precis en recension av samma bok i min blogg och tänkte precis det samma gällande att någon borde göra en film av denna bok! :D

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)