söndag 29 november 2015

"Jul med Bob" av James Bowen

Jul med Bob
James Bowen
Jul med Bob av James Bowen (Bokförlaget NoNa):

"Vintern 2010 var iskall och James framtidsutsikter såg dystra ut. Julen, en helg han alltid bävat för, stod för dörren. Hälsan var klen och han hade varken pengar till att värma upp lägenheten eller julmat åt Bob och sig själv. Han var helt enkelt tvungen att trotsa kylan och ge sig ut på de snöiga gatorna. 
Jul med Bob är den gripande berättelsen om hur James tack vare Bob, vännen Belle och många vänliga Londonbor till slut förstår vad som är så speciellt med julen och hur mycket han själv förändrats sedan Bob kom in i hans liv. 
James Bowen är författare till bästsäljarna Gatukatten Bob och Mitt liv med Bob.
Han hittade katten Bob 2007 och sedan dess har Bob varit James ständige följeslagare. De bor i norra London."

Har om James och Bob tidigare läst; Gatukatten Bob och Mitt liv med Bob.

James historia är en riktig solskenshistoria som värmer. En liten sårad katt kom in i hans liv vid rätt tillfälle och blev med all säkerhet den största orsaken till den lyckade framgången som räddade livet på dem båda. Själv säger James:
"I believe it came down to this little man. He came and asked me for help, and he needed me more than I needed to abuse my own body. He is what I wake up for every day now... he’s definitely given me the right direction to live my life."

I Jul med Bob berättar James gripande om hur han med hjälp av katten Bob och flickvännen Belle klarade sig igenom extremkallt bistra tider runt jul, då han förutom problem med hälsan inte hade pengar till vare sig värme i lägenheten eller till mat. James gav sig åter ut på Londons snöiga gator och kämpade sig igenom svårigheterna tillsammans med sin trogna följeslagare Bob. Han börjar upptäcka nya sidor av livet, hos sig själv och andra, det som skänker glädje och lycka med ringa medel.

Genom att åter konfronteras med sin besvärliga uppväxt och sitt mörka förflutna som ung missbrukare blir förändringen för honom uppenbar. På grund av denna bakgrund lyckas han även verkligen förmedla en fördjupad insikt som många av oss andra inte kan ha, om det rent grundläggande bortom allt det ytliga. Att det verkliga julmiraklet finns i det lilla och det enkla, inte det stora och påkostade. Att förutom allt det falska och det som rentav vill oss illa, även finns sann vänlighet och omtanke. Att aldrig sluta hoppas och våga ha tillit. Att upptäcka glädjen i att ge av hjärtat... och det gör verkligen James i denna otroligt finstämda bok; Jul med Bob. Läs den och kom i perfekt julstämning i år.

Varför skall man läsa böcker om andra människors liv? För mig är det så självklart! Man lär sig att förstå genom att få insyn i liv som oftast skiljer sig så markant mot hur ens eget liv varit/är, en annan människas värld som man kanske inte på annat vis ens kommer i kontakt med det ringaste. Kanske kan en del av oss rentav bli kvitt några onödiga fördomar. Genom denna typ av böcker breddar man sin kunskap om olika miljöer, skilda sorters uppväxtförhållanden, svårigheter, möjligheter, svagheter och styrkor... framförallt hur viktig det är att fortsätta kämpa, hur det än är, vad det än gäller.

(Själv får jag troligen aldrig nog av berättelserna om James och hans katt, hur gott och fint de månar om varandra.)

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Betyg: 5/5

1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)