lördag 21 november 2015

"Utvandrarna" av Vilhelm Moberg

Utvandrarna
Vilhelm Moberg
Den historiska romanen Utvandrarna av Vilhelm Moberg (1898-1973) är från 1949 och inleder en tetralogi (övriga delar: Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige). Januari 2013 återutgavs samtliga fyra delar för utvandrarserien i pocketformat av Bonnier Pocket.
"Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos. Utvandrarna gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess. Serien har också levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal "Kristina från Duvemåla". Utvandrarserien är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan."

Jan Troells filmer återses parallellt med böckerna. Ser såklart då dessa fantastiska skådespelare framför mig när jag läser boken. Faktiskt tycker jag för ovanlighetens skull filmen Utvandrarna från 1971 (som även inbegriper handlingen i romanen Invandrarna) är bättre än romanen. Men kanske skulle man tyckt tvärtom, utifall boken blivit läst före filmen? Svårt att veta. Romanskildringen är stark och riktigt, riktig bra, dock lite väl utdragen med skrönor och ältande tankar tidvis. Kan sen helt klart förstå att man vid dess första publicering i slutet av 40-talet uppfattade vissa delar som "skandalösa", Moberg må ha varit oförvägen för sin tid.

Utvandrarna: Tiden är sent 1840-tal och tidigt 1850-tal. I centrum för handlingen finns Karl Oskar Nilsson med hustru Kristina, ett jordbrukarpar från den småländska landsbygden. Med småbarn ger de sig iväg med segelfartyg över Atlanten till Nordamerika, från hierarki, svält och fattigdom i Sverige. Första delen i utvandrarserien handlar om det liv och det land de lämnade bakom sig samt den svåra färden mot det det nya landet.

Det här är helt klart en klassiker man inte får missa, eftersom den skildrar en så viktig del av svensk historia. En smakbit ur boken hittas på denna länk.

Betyg: 4/5

Några andra som bloggat om Utvandrarna:
Boklysten
Mina skrivna ord


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).