måndag 9 november 2015

"Vinter i drömhuset" av Maeve Binchy

Vinter i drömhuset
Maeve Binchy

Vinter i drömhuset blev Maeve Binchys sista roman. En smakbit ur boken, och förlaget Norstedts information, kan man vidare ta del av här.

Den nyblivna änkan Chicky Starr blir hemvändaren som startar en hotellverksamhet på Irlands västkust. Med sig från USA har hon sin egen hemlighet, som ingen i hembygden känner till. Drömmen blir till verklighet genom Chickys höga ambition och stora engagemang; gamla Stone House får nytt liv. Vid det naturskönt belägna och hemtrevligt mysiga hotellet finner stressade människor återhämtning och kommer till rätta med olika problem de förutom bagaget bär med sig. Relationerna vävs samman finstämt med varm hand och allt blir proffsigt slutfört till en förträfflig helhet. Fantastiskt berättat!

Som läsare får man genom olika berättare en bild som växer fram och blir allt tydligare kring den bofasta befolkningen i det lilla samhället Stoneybridge och framförallt de som väljer att (eller av en slump blir) de första hotellgästerna vid Stone House. Men först tar man del av vem Chicky Starr är och får veta hennes väl dolda hemlighet.

Maeve Binchy var helt suverän på att varsamt hjärtligt gestalta sina karaktärer på ett livfullt nyanserat sätt och locka fram det goda inom var och en, i Vinter i drömhuset blir detta väldigt tydligt. Det irländska landskapet beskrivs på ett innerligt vis som knappast kan lämna någon oberörd, och för en sådan som inte varit där blir det oerhört lockande att resa dit.
Det har skrivits och sagts tidigare gång på gång, men även jag vill skriva det: Binchys romaner är så generösa med "glimten i ögat"-humor, värme och karaktärer som man fattar tycke för - briljant feelgood! Att den här romanen blev belönad med Irish Book Award känns som en självklarhet.

En bra och riktigt mysig bok att rekommendera, även till de som inte normalt läser feelgood.

Betyg: 4/5

Några andra som bloggat om Vinter i drömhuset:
Cattis boktips
Bokfrossa
Feministbiblioteket

1 kommentar:

  1. Åh låter så mysig och intressant. Ska läsa denna! :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).