söndag 6 december 2015

En smakebit på søndag: Sekten på dimön

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbiten här idag hämtas från Sekten på dimön av Mariette Lindstein. Sidan 249:

"Hon stod bara kvar och tittade honom i ögonen. En tyst kamp som hon inte förstod hade uppstått. Hon kom inte loss med blicken. Tyckte att han stirrade konstigt tillbaka, och så blev hon alldeles kall i kroppen.
    "Vad glor du på?"
    "Inget, sir, jag är bara trött."
    Och det var ingen överdrift. Det kändes som om benen skulle ge vika under henne. En hägring uppstod av att lägga huvudet på en mjuk kudde, och hon kunde inte hålla tillbaka en gäspning.
    Oswald tittade irriterat på henne.
    "Du tror väl inte att du ska gå och lägga dig nu? Dagen har ju precis börjat."
    Det var precis då som tanken kom för första gången. Den sköt upp från magen som en elektrisk stöt, och fullbordades i hjärnan.
    Att det här bara var början.
    Att allt som hänt hittills hade varit en barnlek.
    Och att livet egentligen inte hade någon botten."

Beskrivning från Mörkersdottir Förlag:

"På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut.
Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor.
Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm.
För ingen har någonsin lämnat ViaTerra."

Känns som en helt suverän spänningsroman (skulle nog vilja kalla den psykologisk thriller). Inlevelsefullt berättat och med ett otroligt driv i texten, en riktig bladvändare (läst 300 av totalt 504 sidor på bara ett par dagar). Med en fiktiv historia får man insikt om hur det där med sekter fungerar och hur människor dessförinnan kan lockas till dessa, vilket man kanske ofta har svårt att förstå. Kan inte låta bli att dra paralleller till i år tidigare läst Käre ledare: min flykt från Nordkorea (av Jang Jin-sung) vad gäller just den här sortens förtryckarregimer, ett beskrivet inifrånperspektiv från ett land som är som en sekt i jätteformat. Sådant här är riktigt kusligt.

Det finns en förklaring till varför det känns så djupt inlevelsefullt berättat. Kommer ni ihåg boken Dianetik - Den moderna vetenskapen och mental hälsa (av scifi-författaren L. Ron Hubbard) som var så populär här i början av 80-talet? Mumbo Jumbo tyckte väl en annan på den tiden då man var i yngre tonåren, men faktum var ju att många blev mycket fascinerade av den där alternativmedicinska behandlingsformen som Hubbard vidareutvecklade till scientologirörelsen. Mariette Lindstein, som nu gör romandebut med Sekten på dimön, har själv erfarenhet av att ha varit medlem i en högst verklig sekt, den nyreligiösa scientologirörelsens hierarkiska organisation Scientologikyrkan.

"Att skriva för en penny per ord är löjligt. Om en man verkligen vill bli dollarmiljonär, gör han bäst i att starta sin egen religion."
L. Ron Hubbard (1911-1986)
(Ett citat hämtat från en artikel i Det bästa juli 1980)

Hubbard fanns med som författarnamn 1973 i bokserien "Kalla kårar" som gavs ut av B. Wahlströms bokförlag under 70- och 80-talet. Skräckberättelsen hette då "Omänsklig fasa"...


Ha en fin andra advent!17 kommentarer:

 1. Det där låter som en spännande bok. Får nog ta och kolla upp den!

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Det här låter som en bok jag skulle kunna tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
 3. Å, denne hørtes bra ut. Jeg elsker psykologiske thrillere så jeg skriver den på leselisten min :-) Ha en fin andre advent!

  SvaraRadera
 4. Spennende smakebit! Den boken må jeg titte nærmere på :)

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Det här låter som en spännande bok.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Låter som en mycket läsvärd berättelse!

  SvaraRadera
 7. tack för smakebiten! New Age på västkusten! undrar vad Schartau haft att säga om det?

  SvaraRadera
 8. Den här tycker jag har lockande titel, jag har sett den på ett par ställen.

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten, denna vill jag läsa

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten! Låter som en bok för mig. :)

  SvaraRadera
 11. Låter ruggigt intressant, skriver upp den på en gång :)

  SvaraRadera
 12. Blir mer och mer sugen på att läsa denna. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Den här verkar spännande! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)