onsdag 16 december 2015

"Mannen som föll i glömska" av Mia Ajvide

Mannen som föll i glömska (av Mia Ajvide) var sannerligen en positiv överraskning! Sveptes med från början till slut och skulle om möjlighet gavs ha sträckläst den. (Finns även som e-bok)

Beskrivningen nedan hämtad från bokus:

"Skräckromantik i igenkännbar verklighet

En dag känner Jacks fru Aino inte längre igen honom. Han är bortsuddad ur hennes minne; som om deras liv tillsammans i stugan vid havet aldrig hade ägt rum. När han kommer till sitt jobb som guide på slottet Myntholm beter sig hans kollegor avvisande. Till och med hans gamla mor stirrar frågande och skrämt på honom. Ingen vet vem han är.
Varför är det ingen som kommer ihåg Jack? Och varför kan ingen minnas hans ansikte mer än några sekunder? Hans efterforskningar leder honom till ett kollektiv med "bortglömda" i Stockholmsförorten Rinkeby. men också bakåt i tiden, till Myntholm och en galen flickas tragiska öde. Kanske finns där ett svar och lösningen på hur han ska få Aino, och sitt liv, tillbaka.
Mannen som föll i glömska är en historia om en man som slutar märkas. En brett upplagd roman som berör."

Gillar betydelserna man kan läsa in i Mannen som föll i glömska (analysera får var och en själv göra), samt det varsamma i berättandet av denna märkliga historia. Uppskattar även de fördjupade personbeskrivningarna - främst; Jack, Artur, Marie, kanske alldeles särskilt den otypiska karaktären Aino. Dessa karaktärer blir efteråt inte lätt att få "bortglömda", för man får uppleva det dom känner och hur de hanterar alla dessa ovana och mystiska situationer. Karaktärsegenskaperna för Hanna kan man nog sen utan att tvivla anse passa en sektledare...

(Ja, ja... erkänner att turerna till Norrtälje i handlingen också var underhållande, men den saken är ju knappast så allmängiltig för att ta upp här ;-)).

För egen del uppfattar jag det välskrivet med en särpräglad touch. Historier från nutid och förfluten tid (1800-tal) vävs samman och knyts ihop elegant - sidohistorierna fångar mitt intresse, det känns aldrig rörigt, håller med lätthet koll på alla delar som bildar helheten.
Ett alldeles särskilt driv gör att man återigen måste använda ordet "bladvändare", för det är just vad det här är, i allra högsta grad. Var orolig för att slutet skulle bli en besvikelse, men det blev faktiskt ett helt perfekt slut på en nästintill perfekt historia. Är väl sen lite mindre förtjust i den där sortens detaljerat beskrivet äckel som tycks vara ett så välanvänt effektsökeri för författandet inom skräckgenren, även om jag inte vill stoppa in Mannen som föll i glömska i skräckgenren utan hellre ser den som en ruggigt bra psykologisk thriller.

Vill absolut läsa mer av Mia Ajvide och hoppas verkligen den här romanen inte bara är en engångsföreteelse. En stark fyra blev det sammantaget, fast absolut bara en hårsmån från femman den här gången... så bra var det! Rekommenderar denna spännande läsupplevelse som nästan garanterat väcker tankar som dröjer kvar.

Betyg: 4/5

Några andra som bloggat om Mannen som föll i glömska:
Bokföring enligt Monika
...med näsan i en bok...
PocketBlogg.se


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).