lördag 19 december 2015

Novell: "De blå silkesstrumporna" av Elin Wägner

Elin Wägner
De blå silkesstrumporna av Elin Wägner är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan från 1948. Visste en hel del om Elin Wägner sedan tidigare genom en diger biografi, men någon hel text (i form av novell/roman) skriven av henne hade jag inte läst, därför var det såklart extra spännande att läsa den här novellen.

Vad handlar då novellen (från Novellix) om? Berättar gör den unga fröken "Bjutti", som hon kallas. I berättelsens början får man ta del av det samtal som utspelas mellan henne och väninna Marie som arbetat sin första vecka på "Verket", där även Bjutti vill få tjänst efter fullgjorda studier. Ja, det förstås, allra först handlar det naturligtvis om att huvudpersonen införskaffat sig ett par odiskreta blå silkesstrumpor, vilket senare visar sig få oanat ödesdigra konsekvenser för den unga damen. Väninnan Marie avslöjar hur det egentligen förhåller sig att vara anställd på Verket och detta under en färd med spårvagnen. Men det visar sig att någon av de andra passagerarna lyssnar på den ena och stirrar på den andra, och allt som inträffar därefter sker p.g.a dessa blå silkesstrumpor...

Tufft, käckt och kul! Tankeväckande var det också. Självklart vill jag läsa mer av Elin Wägner, och Norrtullsligan står nu på tur.

Novellen ingår i ett Novellixsläpp med fyra klassiker (av Stig Dagerman, Moa Martinsson, Elin Wägner och Agnes von Krusenstjerna) som lockar till läsning. Ask med de fyra novellerna finns på Novellix - kanske för någon den perfekta julklappen.

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).