söndag 20 december 2015

Novell: "Snigeln & flickan" av Agnes von Krusenstjerna

Snigeln & flickan
Agnes von Krusenstjerna
Snigeln & flickan är hämtad ur samlingen Delat rum på Kammakaregatan från 1933, av Agnes von Krusenstjerna. Har inte tidigare läst något av denna författare.

Vad handlar då novellen (från Novellix) om? Berättelsen utgår till största del av hur lilla nioåriga Rosa upplever dagsutflykten till och söndagens vistelse vid sommarlandstället, dit överklassfamiljen far ut med pappa Filips Ford i oktober månad. Familjen består av herr och fru von Stockenstam, tolvårige sonen Yngve, sjuttonåriga tvillingarna Flora och Alrik, samt då förstås Rosa, nio år, med sin nya guldlockiga docka. Hembiträdet Svea har bl.a fått stått och grädda en större mängd plättar som finns med som skaffning i en matsäckskorg. Sista gången de vistades på landstället, sedan de flyttat åter till Stockholm, var i slutet av augusti då herrskapet von Stockenstam bjudit på stort kräftkalas. Men nu har det blivit höst och med barnets föreställningsvärld och fantasi ser Rosa förklaringen till landställets förvandling som beroende på en stor svartglänsande, klibbig och fet snigel. Till slut får dock - kylan till trots - dockan Ann-Sofi lust att bada...

Säkert en helt okej skildring av en svensk överklassfamiljs liv under tidigt 1900-tal. Enkel och lättillgänglig språkstil. För mig inte en historia som varken berörde, gav något eller lämnade kvar något. Tror det får räcka med denna lilla novell av författaren Agnes von Krusenstjerna, som ju för sin tid dock var så stort omtalad.

Novellen ingår i ett Novellixsläpp med fyra klassiker (av Stig Dagerman, Moa Martinsson, Elin Wägner och Agnes von Krusenstjerna) som lockar till läsning. Ask med de fyra novellerna finns på Novellix - kanske för någon den perfekta julklappen?

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).