fredag 18 december 2015

Novell: "Snöblandat regn" av Stig Dagerman

Snöblandat regn
Stig Dagerman
Snöblandat regn är den första novell jag läst av Stig Dagerman, och det lär inte bli den sista. Visste inte alls mycket om denna författare tidigare, annat än att han skrivit en fin dikt (En broder mer) som är så sann i all sin enkelhet:

"Jorden kan du inte göra om,
stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra
en annan människa väl.
Detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer."

Vad handlar då novellen (från Novellix) om? Berättar gör den faderslösa pojken Arne. Det är ur hans perspektiv man får uppleva dagen då faster Maja skulle komma på besök från Amerika. Maja är morfars yngre syster som morfar inte träffat på tjugo år. I berättelsens början får man möta Arnes mor, morbror, morfar samt gårdens piga som samtliga denna eftermiddag sitter i stallslidret och skär blasten av nyupptagna morötter. Det är mitten av oktober och på radion utlovar väderleksrapporten kyla och snöblandat regn. Fastern kommer och detta visar sig bli en omvälvande dag för nioåriga Arne.

Jättebra skildrat ur ett barns perspektiv, rakt och direkt, där allt vardagligt etsar sig fast under en dag då Arne på sitt vis uppfattar något väldigt märkligt, för hur kan "hela det fruktansvärt stora Amerika på andra sidan Atlanten" veta... En undertryckt djup längtan kommer till ytan hos den lilla pojken.

"Jag skall aldrig glömma den här dan när det regnar, när vi blastar morötter, när det blir snöblandat regn och när faster från Amerika kommer."

Inlevelsefullt beskrivna stämningar i en känslosamt sorgsen och saktmodig liten historia som griper tag. Meningsbyggnaden kan säkert kännas lite ovan ibland, men fungerar även i nutid.

Novellen ingår i ett Novellixsläpp med fyra klassiker (av Stig Dagerman, Moa Martinsson, Elin Wägner och Agnes von Krusenstjerna) som lockar till läsning. Ask med de fyra novellerna finns på Novellix - kanske för någon den perfekta julklappen?

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).