fredag 22 januari 2016

Bokbloggsjerka 22 – 25 januari

Fredag igen och dags för bokbloggsjerka (på Annikas litteratur- och kulturblogg). Så här lyder frågan (+bonusfråga) denna gång:
"...vilken bok/vilka böcker du tycker är bäst som är baserad/e på tv/film. Det är även möjligt att vända på den här frågan: tv/film -> bok/böcker. Du väljer själv vilken variant du vill svara på."

...och extra "bonusfråga":
"Vilka utmaningar kommer du att ge dig i kast med under 2016?"

Skulle på första frågan kunna svara så här (vet nu att boken, som filmen endast lätt baserar sig på, verkligen inte är lika bra eller bättre än filmen):


SF-romanen av Philip K Dick gavs ut 1968 under titeln Do Androids Dream of Electric Sheep? (i svensk översättning 1974 under titeln Androidens drömmar). Ridley Scott regisserade filmen Blade Runner (löst baserad på boken av Philip K Dick), premiär 1982. Förlaget Bakhåll återutgav originalromanen under titeln Blade Runner 1994. Bokens efterord av Johan Frick ger en heltäckande förklaring till bok vsv film, och turerna kring dessa då i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Filmen (utmärkt noir!) klart bäst.

Bra som film var även Mannen under trappan som baserar sig på boken med samma titel av Marie Hermanson. Var ett bra tag sedan boken lästes/filmen sågs, men förnimmer att jag tyckte filmen var bättre än boken där:

 "Allt har gått Fredrik väl i händerna. Han har en framstående tjänstemannaposition inom kommunen. Han är till sin häpnad gift med Paula som han beundrar gränslöst - hon är en framgångsrik konstnär. De har två fina barn och nu har de flyttat in i ett hus som överträffar alla deras drömmar. Ett rymligt och nyrenoverat gammalt hus med glasveranda och utsikt över åkrar och skog. De är en ovanligt lyckad familj. Men när Fredrik en sömnlös natt kommer ner i hallen står någon där. En vuxen man, hårig, mörk och smutsig. Han säger sig heta Kwådd och bo i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Fredrik försöker bli av med mannen under trappan, men gång på gång framhärdar han: jag bor här."   - Filmens baksidestext

Men bok som baserar sig på film?... kanske har man läst något sådant, men inget jag nu kommer på. En sådan där sällsynt oläst finns dock i bokhyllan (förvärvad, som synes så gott som tidigare oläst, på loppis):


Labyrinten av Henning Mankell skall vara en bearbetad version av ett filmmanus. Har inte sett filmen heller. Boken har - trots att den är författad av Mankell - inte känts så lockande att sätta igång med, den har nämligen filmbilder insprängda i texten - gillar vi inte! ;)
Kanske blir den äntligen läst (sedd) nu, i och med den här lilla extra pushen via bokbloggsjerka?

För att svara på bonusfrågan: Enda utmaning, som kan kallas så, skulle väl i sådant fall vara Goodreads Reading Challenge, som för mig handlar om 100 lästa böcker under 2015. Troligtvis lätt match, om inget oförutsett inträffar.


14 kommentarer:

 1. Jag har nog varken sett eller läst något av dina förslag. Eller kanske för när det gällare filmer har jag sjukt dåligt minne.

  SvaraRadera
 2. Intressant med Mankellboken där - den kände jag alls inte till.

  SvaraRadera
 3. Idel okända titlar för mig.

  SvaraRadera
 4. Bladerunner (filmen) tänker jag fortfarande på ibland, den är helt sjukt bra.

  SvaraRadera
 5. Känner inte igen någon av dessa!

  SvaraRadera
 6. Mannen under trappan låter intressant!

  SvaraRadera
 7. Jag har läst Mannen under trappan, gillade, men visste inte att den finns som film och med Jonas Karlsson, den vill jag se :)

  SvaraRadera
 8. Mankell är kanske intressant

  SvaraRadera
 9. Jag måste ta itu och titta på Blade Runner. Vi har tänkt flera gånger under hösten att vi ska göra det, men det har alltid kommit något emellan.

  SvaraRadera
 10. Mannen under trappen var verkligen bra i båda formaten! Gillar typ allt som Hermanson skrivit iofs. :)

  SvaraRadera
 11. Mannen under trappen var verkligen bra i båda formaten! Gillar typ allt som Hermanson skrivit iofs. :)

  SvaraRadera
 12. Har varken sett eller läst de du nämner.

  SvaraRadera
 13. Mannen under trappan med Jonas Karlsson var otroligt bra. Riktigt obehaglig, en sådan där obehagskänsla som ligger och lurar under ytan i princip hela tiden. Slutar boken likadant som filmen..?

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).