lördag 9 januari 2016

"Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt" av Pär Holmgren

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt
Pär Holmgren
(Pärspektiv Förlag)
I Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt klargör Pär Holmgren vilka utmaningar som väntar (eller ja, delvis är de förstås redan realitet), varför det är så och vad som krävs för en omställning till ett hållbart samhälle.
Följdfrågorna är också intressanta, t.ex varför vi inte gör det vi borde, utan bara fortsätter skapa en allt svårare och sämre situation att hantera för kommande generationer. Om dessa kunde fråga oss varför vi inte gjorde tillräckligt, d.v.s. så mycket som möjligt, vad skulle vi svara?

"Passiv klimatångest", är det den som gör att inte fler engagerar sig? Eller okunskap och brist på realistiska positiva framtidsvisioner? Är vi helt fast i att se ekonomi och politik bara på det gängse sättet? Hur kan man förändra liv och plikter som är fastlåsta i systemfel?
Helt obegripligt att klimat- och hållbarhetsfrågan, som håller på att bli så pass akut för åtgärd, inte ligger högst upp i samhällsdebatten.

Ju mer man läser om det här, desto mer förvånad blir man över att så lite görs. Visst förstår man hur de starka motkrafterna fungerar, men samtidigt... hur länge går det att "dölja" vad som verkligen håller på att ske, och vart vi är på väg.

Att fler förstår klimat- och hållbarhetsfrågan genom att lära mer om atmosfär och ekosystem är en viktig del, och den här boken vill jag därför verkligen rekommendera alla att ta del av. Engagerat och heltäckande av en meteorolog och samhällsdebattör som verkligen kan framföra detta viktiga budskap på ett bra sätt, orsak och verkan tydliggörs klart och redigt. Lade upp boken på Goodreads, så nu finns den där och innan det här året är slut hoppas jag fler placerat den på denna webbplatscommunity som läst. Läs, lär och tänk till!

Utnämnde den här boken till Månaden bästa bok för januari.

Betyg: 4/5

Antal sidor: 212
Utg.datum: 2014-10-24
Förlag: Pärspektiv Förlag
SAB: Uh
ISBN: 9789187329074

Boken finns som häftad (danskt band) att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

4 kommentarer:

 1. Den här boken kände jag inte till. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 2. Kände inte till den här boken!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Såg nyss en dokumentär på Netflix med samma tema, "Cowspiracy". Också mkt bra.

  SvaraRadera
 4. Det var en ny bok för mig.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).