måndag 18 januari 2016

"Enkel biljett till nattens ände" av Johan Frick

Enkel biljett till nattens ände av Johan Frick. MIX Förlag:

"Unik blandning av jazznoir och klassisk rymd-sf

Tidigt femtiotal i Frankrike. Mänskligheten får ett unikt erbjudande: stig ombord på ett främmande rymdskepp och följ med till en högteknologiskt utvecklad del av universum. Några hundra personer antar erbjudandet. Men när skeppet efter 300 år når sin slutdestination visar den sig vara något helt annat än vad de väntat sig.

Enkel biljett till nattens ände är en stämningsmättad blandning av klassisk rymd-science fiction, noir och jazzromantik.

Tusenskönan Rosalind – festens givna mittpunkt, privatdetektiven Slim Jim, frilanspiloten Valentina Cruz, och Solange – ännu en Brigitte Bardot-klon som röker cigaretter i en sunkig bar medan hon längtar bort från Port Michèle. Det är bara några av de till lika delar luggslitna och glamourösa existenser som befolkar Johan Fricks universum i en galax långt, långt bort.

I den nya världen där rymdskeppet L’Harmonie Du Monde landade frodas krig, konflikter och brottslighet. Och frågan är om inte vapnet xenotech är värre än något som finns på jorden? Följ tusenskönor, skuggpojkar, profeter och gangsters i det changerade Port Michèle, besök drakråttornas hemvist Claudette och Nouveau Versailles – staden där allt har ett pris men inget har ett värde.

Bokens alla delar går att läsa fristående, men glider också samman på oväntade sätt och vidgar berättelsen till något mycket större. Ett tungt debutverk och en blivande klassiker."

Tvekade inte en sekund att tacka ja när jag blev erbjuden recensionsexemplar för denna episodroman av Johan Frick (1965-2015). Kände till namnet sedan tidigare som bl.a den översättare han var inom science fiction-genren. Detta hans nyskapande debutverk var (precis som väntat) riktigt bra och helt ojämförligt med något annat jag läst. Får samma känsla när jag läser Enkel biljett till nattens ände som till filmen Blade Runner (från 1982), i mitt tycke absolut bästa science fiction-filmen (i motsats till majoriteten som uppenbarligen topplacerar Stjärnornas krig). Noir, dystopi, cyberpunk... finns absolut något med det som lockar särskilt.
Bokens handling utspelar sig i en framtid som äger en helt annan alternativ historisk utveckling från början av 1900-talet än vår, en alternativ utveckling där teknologi och rymdfart låg mer i framkant. Vem har inte någon gång fantiserat över hur världen skulle sett ut med en annan händelseutveckling?

Vilket mycket riktigt beskrivs i presentationen kan den här episodromanens delar läsas fristående som enstaka berättelser med egna avslut, samtliga har dock själva bakgrunden gemensam, så vartefter man läser växer det fram en större helhetsbild av delarna tillsammans - komplext (liksom varje dels handling för sig) och fullständigt genialt. Bokens sista del; Sista skeppet till Alphaville, var tänkt att bli längre och är tyvärr inte fullständig p.g.a författarens alltför tidiga bortgång i november 2015. MIX förlag gav ut boken postumt, enligt Johan Fricks egen önskan.

Bokens delar:
Port Michèle
Kepler Boulevard
Det stor svarta
Sista skeppet till Alphaville

Det råder ingen tvekan om att detta är en blivande klassiker, för efter att ha läst den en gång upplever man att ytterligare omläsningar kan förmedla ännu någon dimension, ge uppmärksamhet åt något man missade första gången.
Genre-mixen kan man sen bara hoppas blir något som inspirerar andra författare, för helt uppenbart fattade jag tycke för denna "unika blandning". Läs, (analysera) och njut!

Boken ges ut som E-bok och mjukbandsutgåva.

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
Bokus: E-bok / Häftad
Adlibris: E-bokE-bok (Mondo) / Häftad
Cdon: E-bok / Häftad
Science fiction bokhandeln: Häftad

Andra som bokbloggat om Enkel biljett till nattens ände:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).