lördag 23 januari 2016

"Persepolis" (del 1) av Marjane Satrapi

Persepolis (del 1/4) av Marjane Satrapi är en självbiografisk roman i form av en berättad serie tecknad i effektfullt svart-vitt.

Första delen utgör tiden i början av hennes liv från sex års ålder, hon är född (1969) och uppvuxen i Teheran, Iran.

Berättelsen startar år 1979 och shahen av Iran störtas efter den islamistiska revolutionen, det nya samhället växer fram. Istället för det fria samhälle som många förväntat sig, införs ett strikt religiöst och regelstyrt där prästernas diktatur gäller - landet blir ayatollornas Iran. Övervakning och spioneri införs för att se till att människorna lever i enlighet med de strängt religiösa reglerna.
Det är en omvälvande orolig tid som den lilla filosofiskt lagda Marjane upplever och beskriver utifrån sitt vardagliga liv, det som händer, allt sett ur barnets perspektiv. Det är hemskt, tragiskt, sorgligt, men även roligt på ett oförargligt självironiskt sätt.


Hade rätt så dåligt begrepp om landet Iran och dess historia, upplevde därför detta som ett lättsamt sätt att förstå hur det kunde bli som det blev. Orsak och verkan; alltid bra att få koll på själva orsakerna istället för att bara se till följderna och därpå i värsta fall - som jag tror många gör - klistra på fördomar, antagligen finns alltför mycket sådant.

Kommer såklart att följa upp med de fortsättande delarna om Marjane Satrapis sanna historia. Inte så dumt att kliva ur bekvämlighetszonen ibland och upptäcka något nytt; serieformen var ett utmärkt sätt att föra fram denna berättelse ur verkliga livet. Rekommenderar den till alla - ung som gammal.

Betyg: 4/5

Några andra som bloggat om Persepolis:

1 kommentar:

  1. Fick denna av en kompis och ser fram emot att läsa den :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).