fredag 29 januari 2016

Vinter med Kulturkollo #vinterfåglar

#vinterfåglar

"'Morning,' he said brightly.
All he needed now was a generous supply of sunflower seeds, and things would be perfect.
Scully reached down beside her, and tossed him a plastic bag.
He caught it against his chest one-handed and held it up. It was a half pound of sunflower seeds. He smiled." 
 - Charles Grant, The X-Files: Whirlwind


Den här boken om vinterfåglar verkar fin:

"I Vanliga vinterfåglar visar Peter Larsson fantastiska akvareller av trettio fågelarter som är vanliga i Sverige om vintern. Boken visar en art per uppslag med såväl honor som hannar och ungfåglar. En beskrivande text om fåglarnas beteenden gör att de blir lätta att känna igen. 
Bokens texter är relativt omfattande och beskriver fåglarnas kännemärken, vad de vill äta på vintern, hur de häckar framåt våren och deras plats i vår kulturhistoria. Boken berättar också om de övervintrande fåglarnas liv, varför de väljer att stanna kvar i stället för att flytta till varmare trakter och hur de försöker finna möjligheter att överleva.
Ett bra sätt att hjälpa fåglarna på vintern är förstås att ge dem mat. Matningen ger oss dessutom möjligheten att se fåglarna på närmare håll." 
(Beskrivning hämtad från Norstedts förlag)


Hit är det främst talgoxe, blåmes, nötväcka, koltrast och större hackspett som kommer (inga domherrar siktade än i år). Observerar att hackspetten (inklusive ekorren förstås) föredrar jordnötter framför solrosfrö, annars är det fröna som är populärast på menyn. För ett par dagar sedan var det dock inga små fladdriga gäster vid fröstugan på berget, däremot stannade fem rådjur till för lite Fox Mulder-snacks. Men dom brukar också vara välkomna när de kommer, trots att käket vid den syltan har en strykande åtgång när sådana matgäster dyker upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).