torsdag 7 januari 2016

Vinter med Kulturkollo #vintersport

#vintersport

    "Jag har förstått att det var en curlingmatch."
    "Mor hade just rensat boet.", började Kaye och Beauvoir ångrade omedelbart sitt beslut att börja med henne. Det var ett fullständigt ologiskt uttalande.
    Mor hade just rensat boet. Rien, ingen som helst logik. Ännu en knäpp anglo. Men det här fallet kom ju inte som någon fullständig överraskning. Det syntes ju lång väg att hon hörde hemma på dårhuset. Nu satt hon framför honom och nästan försvann under alla tjocka tröjor och filtar. Hon såg ut som en tvättkorg. Med huvud. Ett mycket litet, mycket slitet huvud. Alla tio hårstråna på hennes lilla rynkiga huvudsvål stod rakt upp på grund av den statiska elektriciteten i det vintertorra huset.
    Hon såg ut som en mupp med trådar och allt.
    "Desolé, mais qu'est-ce que vous avez dit?" försökte han igen, på franska.
    "Mor. Hade. Just. Rensat. Boet", sa den gamla kvinnan mycket tydligt om med överraskande hög röst.
    Gamache, som inte missade någonting, märkte att Émilie och Beatrice utbytte leenden. Inte med någon skadeglädje utan med en sorts igenkännande humor, som om de hade levt med det här hela livet.
    "Talar vi om samma sak madame? Curling?" 
Ur Nådastöt av Louise Penny

Nej, inspektör Gamache hade aldrig spelat curling, en vintersport som enligt utövarna kräver balans och öga-hand-koordination. Motståndarlaget hade alltså lyckats lägga in massor av stenar i boet, så det var upp till "Mor" att 'rensa boet', d.v.s. skjuta bort så många stenar som möjligt från själva måltavlan. Matchen i det lilla kanadensiska samhället Three Pines hade blivit tradition under annandag jul, men denna gång begås ett mord just då Mor spränger boet under stort oväsen.

Det här var en deckare jag faktiskt inte alls tyckte speciellt bra om. Människosynen, hur folk beskrevs, all franska (författaren uppger själv i slutordet att denne själv hade tagit hjälp för att få den korrekt, hur skall jag då förstå franskan - som bara kan de allra vanligaste uttrycken - när inte ens författaren tycks göra det?), poemen, m.m.. Men, men, alla kan inte gilla allt. Curling som vintersport verkar dock vara ganska kul, tycker jag. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)