onsdag 17 februari 2016

"Den som glömmer" av Arnaldur Indriðason

Den som glömmer av Arnaldur Indriðason (Norstedts):

"Bokserie: Erlendur Sveinsson (del 12)

1979. En kropp hittas flytande i en avlägsen damm ute på lavafältet. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks på något vis höra ihop med basen, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen och kriminalpolisen Erlendur Sveinsson och hans kollegor får istället ta andra vägar för att skaffa sig information om fallet.

Samtidigt kan Erlendur inte släppa tankarna på den artonåriga flicka som försvann en mörk vinter för över tjugofem år sedan."

Återigen en lysande kriminalroman av "Nordens bästa deckarförfattare", ett stående epitet jag verkligen kan intyga stämmer ackurat. Tycker så mycket om den här stilen; det är lågmält, hänsynsfullt och oforcerat; sakta uppenbaras sanningen utan en massa detaljerat våld. Den empatiska, lugna och oerhört envisa Erlendur är en sådan karaktär man finner stark sympati för, hans livshistoria och personlighet blir för varje bok klarare. I den här 12:e delen i deckarserien får man möta en yngre version av kriminalpolisen Erlendur Sveinsson och hans mentor Marion Briem (också en sådan karaktär man lärt känna bättre genom att ha läst de tidigare böckerna i serien). Året är 1979 och den (under kalla kriget) amerikanska militärbasen vid Keflavik på Island hamnar i fokus när man börjar nysta i ett förmodat mordfall. Samtidigt som Erlendur är Marion behjälplig med det misstänkta mordfallet, återupptar han ett gammalt ouppklarat fall som rör en ung flickas försvinnande på 50-talet.

Det finns så mycket positivt att skriva om denna isländska författares kriminalromaner, och vad gäller dessa som handlar om förhistorien eller s.k. prequel (= efterföljare i verkligheten men föregångare i fiktionen) blir man intresserad av att ta reda på fakta kring sådant som t.ex i den här delen rör kalla kriget och militära flygbaser; som den vid Keflavik på Island och Thule flygbas på Grönland. Mycket kring detta (händelser o.s.v.) var sådant jag inte alls kände till sedan tidigare. Ibland blir det klart uppenbart att romaner inte bara är underhållning utan även ökar allmänbildningen, man blir intresserad att ta reda på de eventuella fakta som ligger bakom fiktionen och det tycker jag är något väldigt positivt - ett inspirerande roligt sätt att förvärva nya kunskaper.

Det är såklart en fördel att ha läst de tidigare delarna i den här deckarserien, men böckerna går absolut förträffligt även att läsa fristående. Behöver väl sen knappast tillägga att jag själv varmt rekommenderar att läsa Den som glömmer (en smakbit ur boken hittar man här).

Utnämnde den här boken till Månaden bästa bok för februari.

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Den som glömmer:
hyllan
och dagarna går...
Den läsande Kaninen

8 kommentarer:

 1. Har bara läst en enda bok av denna författare. Har några till och skall väl läsa dem så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinna i grönt (del 2) tyckte jag speciellt bra om, men tycker f.ö att alla böcker i den här serien håller en rätt jämn hög nivå.

   Radera
 2. Är mycket förthust i Indridason, den där ligger här hemma och väntar på sin tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig läsning du har framför dig då. :)

   Radera
 3. Läste ett antal av böckerna i serien men sen så ledsnade jag på Erlendur och har faktiskt inte läst en enda av böckerna sedan dess. Jag kanske borde ge honom en ny chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är Erlendur värd en andra chans. ;)

   Radera
 4. Jag läste de första men sedan vet jag inte varför jag inte läste klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa senaste prequel i serien ("Den stora matchen", "Nätter i Reykjavik" och nu denna) har varit riktigt intressanta. Gillar f.ö den djupa människokännedom som alltid är så tydlig i denna författares böcker och att våldsskildringarna inte är så detaljerat framträdande. Så nä, förstår nog heller inte varför man inte läser klart? ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)