söndag 21 februari 2016

En smakebit på søndag: Vril

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbiten här idag hämtas från Vril: eller Den kommande rasen (från 1871) av Edward George Earle Bulwer-Lytton. Har nu läst ungefär halva denna gotiska skräckklassiker; ibland är det riktigt bra, fast ibland också rena sömnpillret.

Nyfiken som jag är så har redan efterordet konsumerats och det var nog det mest underhållande och lagom utförliga som lästs på länge - högsta betyg till efterordet alltså! Men smakbit kommer från sidan 13, och berättaren har just fått syn på den underjordiska världen:

Edward George Earle Lytton Bulwer Lytton, 1st Baron Lytton by Henry William Pickersgill
Edward George Earle Lytton Bulwer Lytton
(1803 - 1873) Brittisk författare och politiker


"Vi steg ur buren och färdades nedåt, den ene efter den andre, vilket vi tack vare utsprången kunde göra utan några större problem, tills vi kom till platsen där min vän hade stannat vid sin första nedstigning, en klipphylla precis så stor att vi båda kunde stå där. Därifrån vidgade sig tunneln snabbt, som en enorm tratt, och jag såg tydligt dalen, vägen och lyktorna som min vän hade beskrivit. Han hade inte alls överdrivit. Jag hörde ljuden som han hade hört - ett mumlande, obeskrivligt sorl av röster och ett dovt trampande av fötter."

Bokens baksida informerar:

"I våra dagar är den stora 1800-talsförfattaren Bulwer-Lytton mest ihågkommen för Vril: eller den kommande rasen från 1871. Här skildras i enlighet med dåtidens intresse för exotiska utopier ett nedstigande i jordens inre där en helt främmande människoart har byggt ett fantastiskt samhälle, drivet av den mystiska vril-kraften. 
Inte minst är Vril intressant för den kult den omgivits av långt efter att den skrevs. Olika grupper, från Madame Blavatskys teosofer fram till ockultistiska nazister och fram till nutida konspirationsteoretiker, läste den utopiska äventyrsromanen som en sann berättelse och sökte på allvar efter vril-kraften. Även Thomas Pynchon har grävt i den ihåliga jorden-teorin i sina romaner."Visst låter det knasigt? Och även lite läskigt med tanke på; "ockultistiska nazister".  Men samtidigt var det lockande att läsa denna klassiker, som nyligen återutgivits i nyöversättning, då handlingen påminner lite om Resan till Jordens medelpunkt och då konspirationsteorier ju alltid är roande sådär (hade tidigare läst lite om vad denna bok gav upphov till senare, med tanke på det). En del steampunk-känsla finns dessutom i Vril som ger plus i kanten, så jag läser nog vidare...

I efterordet (av KG Johansson) nämns att Bulwer-Lyttons popularitet under sent 1800-tal skulle kunna jämföras med Stephen Kings i vår tid. Rätt hajpat på sin tid alltså.

Det där men konspirationer får mig sen idag att tänka på någon som verkligen intresserade sig för det; fantastiska geniet Umberto Eco, som man igår kunde läsa gått ur tiden 84 år gammal. Rekommenderar att läsa hans böcker, t.ex Rosens namn och Focaults pendel.

"To read a paper book is another experience: you can do it on a ship, on the branch of a tree, on your bed, even if there is a blackout." 
Umberto Eco

46 kommentarer:

 1. Det känns som att författarna förr var lite mer ordrika än vad de är nu, i vissa fall. Måste kolla upp den här boken, konspirationsteorier piggar alltid upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst piggar det upp, det liksom både roar och oroar, lite beroende på hur det ligger till med sannolikheten. Vad gäller Vril-kraft och ihåliga jorden-teorier kan man väl lugnt tycka sannolikheten befinner sig på bottennivå och mest blir roande underhållning. :D

   Radera
 2. Jag har faktiskt aldrig hört talas om den här, men den låter lite intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände inte heller till den förrän den kom ut i nyöversättning (av KG Johansson) förra året.

   Radera
 3. tack för intressant smakbit, blev nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brittisk författare dessutom! ;)

   Radera
 4. Låter som en intressant och lite skrämmande bok. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, måste erkänna att det kändes lite avskräckande att ge sig på att läsa denna med tanke på vilka som senare fastnade för tankestoffet. Men lät nyfikenheten ta överhanden när den nu fanns ny på hyllan vid biblioteket.

   Radera
 5. Jag älskar omslaget! Skulle vilja ha som plansch. Tandläkarporr! ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Det här låter verkligen som en bok för mig. Inte minst eftersom översättaren är en av mina favoritförfattare, så efterordet är ju ett måste. Tack för tipset. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. KG Johansson är även den som nyöversatt denna utgåva.

   Radera
 7. Tack för smakbiten. tror inte gotisk skräck är min grej :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland bra ibland inte... Klassisk såväl som modern skräck kan vara både toppen och botten.

   Radera
 8. den här boken blev jag nyfiken på. lite klassiker låter det som. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klassiker skall den tydligen anses som att vara. Kände själv inte till boken förrän den kom ut i nyöversättning förra året.

   Radera
 9. Ockulta nazister låter verkligen otäckt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör det. Avskräcker en hel del. Men man blir ju samtidigt nyfiken, efterordet ger en god förklaring till det där, som är helt sanslöst konstigt... :o (en slutar aldrig förvåna sig över alla underligheter).

   Radera
 10. En forfatter like populær i sin samtid som Stephen King er nå? Det er stort :) Forfatteren kan jo ikke noe for hvem som har søkt seg til hans verk i ettertid, så det bør kanskje ikke hindre oss i å lese boken. Jeg kjenner på en nysgjerrighet. Dette var en ny oppdagelse for meg. Jeg ser boken ligger ute på Gutenberg Project, da med tittelen "The coming race", så kanskje jeg skal lese der en gang jeg har tid :) Tusen takk for den interessante smakebiten. Ha en flott søndag videre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här boken har (vad jag nu nyligen insett) givits ut flitigt i många upplagor, men inte i vår tid. Det här skall vara den första moderna svenska tolkningen av den.

   Radera
 11. Jeg var på et bokbad med tre fantasy-forfattere hvor de konkluderte av okkulte nazister er det ondeste som finnes :-) (Tonje Tornes, Siri Pettersen og Ørjan Karlsson - Det er den siste som har med okkulte nazister i sin nye ungdoms-fantasy-serie). Jeg ble så interessert i denne boken at jeg skal lå opp linken Mari nevner til Gutenberg prosjektet. (Eller se om den finnes på biblioteket) Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade läst om nutida konspirationsteorier kring detta tidigare, men kände inte till själva bakgrundsbilden eller varifrån dessa fullkomligt vansinniga föreställningar hade sin källa. Antagligen var det väl därför jag tyckte det var lite extra spännande att ta del av Bulwer-Lyttons bok. Vill bara varna att den inte är det mest lättillgängliga man kan läsa precis...

   Radera
 12. Tusen takk for smakebiten :-)

  SvaraRadera
 13. En av helgens mest välskrivna smakbitar, tror jag. Den här boken har jag inte hört talas om ,men nu är jag nyfiken!
  Böcker var långsammare för - kanske blir vi uttråkade snabbare nu om det inte händer något på några sidor ... tycker det är så med mycket klassisk litteratur. Nyttigt kanske :)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen en nyttig broms i en snuttifierad och hastig tillvaro som vår, där långa meningar och invecklade resonemang blir en riktigt tuff utmaning. ;)

   Radera
 14. Låter intressant, och spännande. Kul med en författare som jag inte alls kände till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitvis spännande och intressant, men även oerhört påfrestande att läsa (upplever den lite som en undervisande idéroman emellanåt).

   Radera
 15. Blev lite avskräckt. En skräckroman som bitvis är rena sömnpillret och där efterordet är det bästa lockar inte mig överdrivet även om det finns en del guldkorn också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja denna kommer det i sanning inte bli lätt att skriva ihop ett omdöme för sedan. ;)

   Radera
 16. Tack för smakebiten ingen bok jag känner till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säkert vara så med många klassiker som inte givits ut på nytt, de faller i glömska och så kan det som i det här fallet leva kvar en mysko omdanad konspirationsteori, som en sorts rest.

   Radera
 17. Dette var en interessant smakebit! Det finnes mange gode bøker blant klassikerne, kan også anbefale å lese The Woman in White av Wilkie Collins fra 1860. Musicalen med samme navn av Andrew Lloyd Webber er basert på boken. Tror den også er oversatt, i alle fall til norsk. Takk for smakebit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! "Den hvitklädda qvinnan" verkar inte finnas i nyare översättning, men behöver ju inte vara sämre för det. :)

   Radera
 18. Lite kul att jag idag lyssnade på ett gammalt avsnitt av Institutet i P3, och där nämndes Bulwer Lytton. Tydligen var han rädd för att bli levande begravd, vilket var vad inslaget handlade om. :)

  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skräck många av 1800-talets människor hade att bli levande begravda, Edgar Allan Poe var ju också någon som tycks ha varit synnerligen rädd för detta. Elektrokardiografi (EKG) fanns ju inte på den tiden för att säkert avgöra om döden var slutgiltig eller inte.

   Radera
 19. Ockulta nazister och steampunk, den boken täckte in många läsare! Spännande, jag har aldrig hört talas om den ens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både skrämmande och lockande att läsa denna. Men vet inte om jag tycker man kan kalla det gotisk skräck. Någon slags gammal föreställning om utopi, idéroman, satir, science fiction eller fantasy? Svårdefinierbart!

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)