måndag 8 februari 2016

"Fahrenheit 451" av Ray Bradbury

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Norstedts bokförlag:

"Ray Bradburys Fahrenheit 451 är en gastkramande thriller om en framtid där böcker är förbjudna och staten kontrollerar människors liv och tankar in i minsta detalj.

I Fahrenheit 451 släcker inte brandmännen eldsvådor utan anlägger dem i hem där de statsfientliga böckerna påträffas. Bokens titel syftar på den temperatur där papper fattar eld.

Fahrenheit 451 är en roman som kommit att prägla det moderna medvetandet på samma sätt som George Orwells 1984 eller Aldous Huxleys Du sköna nya värld."

"Ray Bradbury var en av de fyra stora namn som på 1940- och 1950-talen lade grunden till den moderna anglosaxiska science fiction-litteraturen: Robert Heinlein (1907–1988), Isaac Asimov (1920–1992), Arthur C. Clarke (1917–2008) och Ray Bradbury (1920–2012)."

Ray Bradbury (1920-2012) lär haft en livslång passion för böcker och skall dessutom tidigt ha varit medveten om böckers "sårbarhet" genom censur och förstörelse. Detta i kombination med händelser i världen som; nazistiska bokbål, atombomberna som fälldes över Hiroshima och Nagasaki, Stalins politiska förtryck (under den tid då bl.a poeter och författare arresterades), den oro för atomvapenkrig och kommunismen som var så påtaglig på 50-talet i USA; allt detta kan man läsa in i denna välkända klassiker. Dessutom bevittnade ju Bradbury som ung den gyllene eran för radio och TV, vad kunde de här nya formerna av media leda till? Han var nog inte ensam om att då se dessa teknologiska media som ett hot mot bokläsning och rentav hot mot samhället i stort, såtillvida att de skulle kunna distrahera folk från vad som var viktigt, göra dem likgiltiga inför vad som hände i samhället omkring dem och världen i stort. Antar att ni förstår vart jag är på väg...

Just det! Hur väl går det inte att lägga in paralleller till vår tid? En tid då det finns så stora och världsomfattande problem att ta tag i. Hur mycket låter vi oss distraheras av oväsentligheter, sömngångaraktigt dras in i kommersialismens karusell och spektakelkulturens flimriga låtsasvärld? Populära filmerna Hungerspelen (baserad på Suzanne Collins bokserie) är väl t.ex en lysande fiktiv framställning av att "bröd och skådespel" är en metod för att maskera exploatering, orättvisor och verkliga förhållanden? Kom att tänka på en klok tanke från Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt (som ju handlar om klimat- och hållbarhetsfrågan), d.v.s. att vi istället för engagera oss i det som är viktigt verkar låtsas som ingenting och helt kortsiktigt istället njuter av utsikten i nedförsbacken så länge det varar (minns kanske inte direkt den exakta formuleringen, men en himla bra liknelse var det!). Att kritisera vårt ohållbara sätt att leva blir liksom... ja, förbjudet på något vis. Det är väldigt individuellt hur man tolkar det man läser och vad man skapar för paralleller till den tid man lever i, därför brukar jag inte gärna i mina bokomdömen här på bloggen skriva vad jag själv får för associationer. Nu blev det förstås lite så ändå (shit happens, you know? "Jag tänker, alltså finns jag"). Men garanterar att alla kan finna något på olika sätt i Fahrenheit 451 som kusligt nog till viss del överensstämmer med vår tid. En extra rekommendation till er som bokcirklar: den här boken får ni bara inte missa - här finns massor att prata om!

Lite om handlingen skrev jag i ett tidigare blogginlägg, och att avslöja för mycket kring handlingen kan spoliera läsupplevelsen så därför skriver jag inte mer om det här utan hänvisar dit istället.

Sätter betyget för den här boken med hänsyn till att den faktiskt skrevs redan 1953, med den tidens utgångspunkt och normer. Det positiva omdömet omfattar även alla de tankar och diskussioner den kan stimulera till än idag. Man bedömer från den tid man befinner sig i, givetvis, och kanske är det därför jag inte sätter högsta betyg, men vilken guldgruva för inspiration detta må vara för alla SF-författare som skriver lite mer up-to-date för oss som nu föredrar det.

Betyg: 4/5

Andra som bloggat om Fahrenheit 451:
The Cabinet of Miss Magic

1 kommentar:

  1. Jätteintressant att läsa ditt inlägg! Väldigt bra! Gillar hur du placerar boken i sin tid med vad som hände i världen runt omkring då.
    Och tack för länken! :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)